Az Alföldi Szent Márton zarándokút megnyitása

DSC_4217

Május 7-én, szombaton került megrendezésre az Alföldi Szent Márton Zarándokút megnyitása. A rendezvény ünnepi nagymiséje Kovács Péter békési helynök, gyulai plébános, egyházmegyei koordinátor celebrálásával valósult meg. A misét követően Péntek Ágnes református lelkész gondolatai hangzottak el. A rendezvény főszervezője Dr. Barna Gábor néprajzkutató, egyetemi tanár a zarándokutat hivatalosan is megnyitotta a templom melletti téren. Továbbá köszöntő beszédet mondott Wenner-Várkonyi Attila polgármester, Dr. Ruszinkó Ádám turizmusért felelős helyettes államtitkár, Orbán Róbert a Szent Márton Európai Kulturális Út Magyarországi Tanácsának elnöke, Hegedűs Istvánné Herman Klára a Természetbarát Szövetség Jász-Nagykun-Szolnok megyei szervezetének elnöke.

DSC_4260DSC_4270DSC_4289DSC_4302DSC_4310

A köszöntő beszédek elhangzását követően Muzsik Tamás református lelkész és Kalaman János plébániai kormányzó megáldották a zarándokokat.

DSC_4314DSC_4323

A szentmisén és a megnyitó ünnepségen közreműködött a Szent Márton-énekkar, Laurinyecz Pál kántor vezetésével.

DSC_4366

A rendezvény záró eseményeként Dr. Barna Gábor gondolatai hangzottak el Modern kulturális utak, vallási turistautak címmel. Továbbá gyakorlati és lelki útmutatóval látta el a zarándokút leendő résztvevőit.

DSC_4266DSC_4364

 

A következő írással az Alföldi Szent Márton zarándokút megnyitásának előzményébe Séra Erzsébet, a Szent Márton Alapítvány elnöke enged betekintést, továbbá tájékoztatást nyújt a helybeli Látogatóközpont feladatairól.

 

Az alföldi Szent Márton zarándokút és a helybeli Látogatóközpont

Európa 2016-ban ünnepli Szent Márton születésének 1700. évfordulóját. Ez az év Magyarországon is emlékév. A jubileum fontos alkalmat jelent a szent nevét viselő települések lakóinak, a neki szentelt templomok gyülekezetének Szent Márton tiszteletében rejlő keresztény és emberi értékek felmutatására, kapcsolatépítésre.

A Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Természetbarát Szövetség kezdeményezésére ezért 2015 nyarán a szövetség és Kunszentmárton képviselői kijelölték a megye két települése: Kunszentmárton és Tiszapüspöki Szent Márton temploma közötti alföldi Szent Márton Zarándokutat. Ez érinti Kunszentmárton, Szelevény, Csépa, Cserkeszőlő, Tiszasas, Tiszaug, Tiszakürt, Tiszainoka, Nagyrév, Cibakháza, Tiszaföldvár, Martfű, Bagimajor, Kengyel, Szolnok, Szajol, Tiszapüspöki településeket, a jövőben pedig Öcsöd és Mesterszállás községeket is. Az út felfűzi a tiszazugi és a Tisza menti településeket és változatos természeti, építészeti, kulturális látnivalókat kínál. A lélek megnyugvását kereső, a mindennapi élet rohanásától pár napra visszavonulni kívánó, a folyó menti táj szépségében gyönyörködni tudó, elődeink alkotásait tisztelő és megismerni akaró emberek, családok, kisebb – nagyobb csoportok figyelmébe ajánljuk. Az utat gyalog vagy kerékpárral lehet megtenni.

A zarándokút kiinduló pontja Kunszentmárton, az ország legnagyobb Szent Márton temploma, jele a Pieta szobor kerítésoszlopára felfestett St M, azaz Szent Márton.  A zarándokláshoz szükséges igazolványokat, bele a bélyegzést és a zarándokbotot az igénylők a Látogatóközpontban kaphatják meg.

Ez az információs központ kimondottan turisztikai céllal született meg 2014-ben, a Szent Márton Alapítvány működteti és Kovácsné Szabó Katalin, valamint erre a célra felvett kulturális közmunkás vezeti.

Az információs pont többféle feladatnak igyekszik eleget tenni. Kiadványokkal, szóróanyaggal, könyvekkel, képeslapokkal, térképpel segíti az érdeklődőket eligazodni, ismereteiket bővíteni, elsősorban a nagytemplom történetéről, kialakításának érdekességeiről, körsétát és ismertetőt ajánlva, hozzá véve városunk épített és természeti értékeit, szépségeit. Az ide betérő különböző kiállításokkal is találkozik a falakon, illetve tárlókban. 2014 telén a helybeli alkotók festményeivel nyitottuk meg a sort, most egy „Szent Márton ábrázolások az európai művészetekben” című képkiállítás látható a falakon, de korábban volt már régészeti kiállítás Klincsik tanár úr szervezésében, azt megelőzően a hagyományőrző nyugdíjas hímzőkör csodás munkáit csodálhatták meg, de fotókiállításunk  is volt.  Törekvésünk, hogy az ide betérőket megismertessük városunk alkotóinak, kézműveseinek munkáival, ezért kisebb értéktárgyakat – mint pl. Mucsi Ferenc kerámia ékszerei, népi kerámiái – lehet nálunk megvásárolni.  Ugyanígy megvehető nálunk Gőgh Edit doktornő előadásai könyvsorozat alakban. További terveink közé tartozik a Tiszazugi Fesztivál helyi tv által felvett hangzó anyagának, az adásokban megjelent összevágott képanyag ismertetőjének közrebocsátása.

Az igazán nagy lehetősége a látogatóközpontnak a most felavatott és innen induló zarándokút, valamint  a várhatóan felívelő városi turisztikai élet nyomán lesz. Nagy várakozással tekintünk mindezek elébe és szeretettel várjuk zarándoktestvéreinket, de minden érdeklődőt.

Séra Erzsébet

 

A zarándokút megnyitásáról készült további képekért kattintson ide!

A hozzászólások nem engedélyezettek!