Nemzeti Tehetség Program – zárórendezvény

13238949_595282483954710_742602672651065268_n

A Nemzeti Tehetség Program NTP-RHTP-15-0010 számú pályázatának záró rendezvényére június 3-án került sor. A Nemzeti Tehetség Program minden évben hirdet pályázatokat. A Kunszentmártoni Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola ebben tanévben a beadott három pályázatból kettőt sikeresen megnyert. 2 millió Ft összegű pályázatot nyert az alsó tagozat is. Míg az NTP-RHTP-15-0010 számú pályázat kifejezetten a roma, hátrányos helyzetű és halmozottan hátrányos helyzetű gyerekek tehetség segítéséről szól. Ez egy 60 órás tehetségműhelyt jelentett. Különös feltétele volt, hogy legalább egy foglalkozást olyan, országosan ismert személynek kell tartania a gyerekek számára, aki roma vagy korábban hátrányos helyzetű volt. A Kunszentmártoni Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola igazgatója Takácsné Szilágyi Erzsébet a kiírást olvasva azonnal Molnár Ferenc Caramelre gondolt. Igazgató asszony a tantestületből segítségül hívta a pályázat megszervezésére és lebonyolítására Dénes Mónika és Kovácsné Kukovecz Anita tanárnőt, akik örömmel vállalták a felkérését. A program legfontosabb célja a személyiségfejlesztés. A pályázat során csodás dolgokat élhettek át együtt, ezzel egy szoros, bensőséges közösség és kapcsolat alakulhatott ki tanár és tanítványai között. A kis csapat a pályázat révén részt vehetett két fantasztikus Caramel koncerten az Arénában és a MOM Kulturális központban. Mindezek megkoronázása volt a személyes találkozás, amely során a gyerekekben az alábbi gondolatok fogalmazódtak meg.

„Az egész életet máshogy láttam, miután elmentünk és mesélt magáról, hogy egy szegényebb emberből is lehet az, ami szeretne.

„Sokkal jobban hiszek magamban, mióta Caramel mesélt magáról, mert látom, hogy egy szegényebb ember is elérheti azt, válhat azzá, ami lenni szeretne.”

„Az volt a legmaradandóbb, mikor mesélt magáról és elénekelte a kedvenc dalát, ami az én kedvenc dalom is, a Szállok a dallal című számot.”

„Ezután még többet megteszek azért, hogy többet érhessek el.”

„Az eddigiek közül a legnagyobb élményeim közé tartozik, amikor az egyik foglalkozáson arról beszéltünk, hogy mit tervezünk a jövőben. Nagyon jó érzés volt beszélni arról, hogy valójában milyen terveim vannak. Ami még bennem mély nyomot hagyott, az az volt, amikor Caramel a cigányságáról, a romaságáról beszélt. Őt nem érdekli, hogy valaki negatívan gondol a romaságra, ő büszke arra, hogy cigány. Én is az vagyok, de most már egyáltalán nem érdekel, hogy ki mit gondol rólam, a cigányságomról. Ezt Caramelnek köszönhetem.”

„Én ettől a programtól inkább megértést kaptam. Meghallgattak, segítettek, ha tudtak, és bíztattak. Természetesen ennek a programnak a segítségével új dolgokat is láttam. Talán abban is fejlődtem egy picit, hogy egyes órákon bátrabb lettem, és talán még nyitottabb is.”

Caramel utat mutatott a tekintetben, hogy a romaságot hogyan lehet úgy megélni, hogy azt valaki ne szégyennek érezze.

A pályázat lehetőséget biztosított tárgyi eszközök vásárlására is, melyek beszerzése még folyamatban van. Az iskola gazdagodni fog hamarosan babzsákfotelekkel, tablettel, spirálozó, lamináló készülékkel, pendrivékkel.

Takácsné Szilágyi Erzsébet megköszönte a segítséget Döme Zsuzsannának, aki a háttérben folyamatosan segítette a programok megvalósulását.

Wenner-Várkonyi Attila polgármester úr az utolsó budapesti kirándulásra a kisbuszt kölcsön adta.

Caramel koncertszervezője Kerezsi Örkény és Balassa János menedzser segítségét is kiemelte, akik nélkül nem jöhetett volna létre a személyes találkozás és a koncert sem.

Dénes Mónika tanárnő is megosztotta az elmúlt fél év során szerzett élményeit és gondolatait. A legfontosabbnak azt tartja, hogy a gyerekekkel a tanórán kívül kerültek olyan kapcsolatba, ami egy tanórán belül nem tudna létrejönni. A zene berkein belül a diákok kifejthették érzéseiket, gondolataikat egy-egy téma kapcsán. Közel tudtak kerülni egymáshoz. A koncert és a találkozás felejthetetlen élmény számára.

A pályázatban résztvevő tanulók: Bódi Barbara, Nédó Ivett, Samu Dóra, Görcsi Adrienn, Szirom Gergő, Magó Szabolcs, Kiss Máté, Kiss Alexandra, Kovács Andrea, Apatóczky Ákos.

A záró rendezvényen a gyerekek számára igazgató asszony egy fotóalbummal készült, amelyben az élményeket képi formában is örökre szívükbe zárhatják.

A pályázat kulcsszavai mindannyiunknak támpontot és erőt adhatnak életünk során: megértés, szeretet, kitartás, önbizalom, empátia, elfogadás, bizalom, hit, türelem, segítség, összetartozás.

További sikeres, élményekben gazdag pillanatokat kívánok!

A zárórendezvény képei az alábbi linken elérhetőek!

Herczeg Renáta

A hozzászólások nem engedélyezettek!