Könyvtár a zöldben

Könyvtár a zöldben 2016

Emlékeznek a Gyűrűk ura filmváltozatának kezdő képsoraira? Valahol a Megyében, sűrű erdő közepén, egy hatalmas törzsű, lombos öreg fa tövében üldögél a félszerzet Frodó és boldogan elmerülve egy könyvben, zavartalan örömmel olvas.

Emblematikus bevezető képsora lehetne annak a „Könyvtár a zöldben” című egész napos programnak, amelyre 2016. június 10-én került sor Kunszentmártonban, a város könyvtára előtti szabad téren.

Immár harmadik éve kísérletezünk azzal, hogy a könyvtár ne maradjon meg csak a négy fal között, hanem lépjen ki a fényre, a szabad levegőre, és vonzzon még több látogatót magához.

Délelőtt 9 órától gyermekprogramok töltötték ki a nap felét: először Kiss Ágnes bábművész „Ne beszélj már zöldségeket” c. produkciója hangzott el, majd munkatársaink által készített saját kesztyűsbábokkal és forgatókönyvekkel dramatizált bábjelenetek örvendeztették meg az óvodásokat, akik választhattak is a darabok között, melyeket adjuk elő.

Kora délután a szakközépiskola diákjai  jöttek át egy kis hűsölésre, könyvválogatásra, a felállított sátor alatt pedig Ország László kézimunkaköre töltött el kellemesen egy-két órácskát.

Délután 15 órától Dr. Tálas Sándor állatorvos előadását hallgathattuk meg „Kisállataink egészségvédelme, táplálása” témakörben. Mivel a hallgatóságban sokan voltak főleg kutya- és macskagazdik, kérdések is merültek fel helyes tartásukkal kapcsolatban, betegségeik kezeléséről, megelőzéséről.

A meleg miatt hűsítő italt, citromos limonádét is felszolgáltunk, az italokat citromfűvel, mentalevéllel díszítve.

Délután 17 órakor a M.É.Z. ( Meg nem Értett Zenekar) lépett fel a könyvtár előtt., fergeteges sikerrel. A csapat 1988-ban alakult, az első és legismertebb együttese volt hazánkban az ír-skót népzenének. Az 1988-tól több mint 1700 koncertet adott a zenekar, több albumot készített, közte az első magyar nyelvű lemezt is Hoboval közösen.

A M.É.Z. kétszer is elő-zenekara volt a Jethro Tullnak Budapesten, de az évek során bejárta a környező országokat is. Minden jelentősebb fesztiválon állandó szereplőként tartották számon. Utóéletét tekintve több ma működő ír-skót zenekarnak is bölcsője, hivatkozása.

1998-tól több változáson ment keresztül. A M.É.Z. eredeti felállásban 2011 november 4-én tért vissza. Tagjai: Kuklis Henrik – ének, vokál, ütőhangszerek; Pálvölgyi Ádám – mandolin, basszus, vokál; Turzó Sándor – gitár, brácsa, banjo, vokál ; Párniczky Ede – hegedű, mandolin.

Ez úton fejezzük ki köszönetünket Balogh Géza úrnak a kitűnő hangosításért.

A rendezvényeket támogatta a Nemzeti Kulturális Alap.

Reméljük, jövőre még gazdagabb programmal állhatunk közönségünk elé!

A városi könyvtár munkatársai

A Könyvtár a zöldben esemény további képei az alábbi linken megtekinthetőek!

A hozzászólások nem engedélyezettek!