Múzeumok éjszakája

DSC_7759

A kunszentmártoni Helytörténeti Múzeum 2016-os Múzeumok Éjszakája "Újítóké a Jövő" kategóriában Nívódíjjal kitüntetett programjain vehettek részt az érdeklődők június 25-én, szombaton. A „Buborékok Éjszakája” címmel megjelent programajánló plakát rendkívül színes, sokrétű, minden korosztályt megszólító összejövetelt ígért a látogatóknak. A rendezvény rendkívüli sikere igazolja a zsűri döntését, hiszen mind szakmai mind turisztikai szempontból kiemelkedőnek bizonyult az összeállított ajánlat. Több mint 800 fő látogatott el ezen az éjszakán a múzeumba, köztük szép számmal voltak az ország különböző területeiről vidékiek és külföldi résztvevők is érkeztek.

A köszöntő után sváb dallamokkal indította a Szegedi Tudományegyetem Rézfúvós Quintettje a 18:00-24:00-ig tartó rendezvényt. A múzeum udvarán kézműves sörfőzdék sörkülönlegességeit kínálták a magyarországi kisüzemi sörfőzés mesterei, a büfében sörben sült csülökkel, péklángossal, babgulyással, vagy éppen zsíros kenyérrel és nagy pereccel csillapíthatták éhségüket a vendégek.  

A korongozni vágyók a fazekasmesterség rejtelmeivel ismerkedhettek, lehetett sörkorsót, kisebb edényeket formálni agyagból. Ezen kívül testékítés is szerepelt a programban, a fiatalabb korosztály örömére aranytetoválást is készítettek a hozzáértők.

A gyerekek nagyon jól szórakoztak a „Buborék varázs” előadáson, majd az interaktív buborékjátszótéren nyílt lehetőségük arra, hogy saját maguk is buborékokat készítsenek, buborékba burkolózzanak. A múzeum épülete előtt az asztali foci mására, felfújható csocsópályán csocsóbábu szerepében rúghatták a labdát a fiatal sportolni vágyók.

Az éjszaka fényét emelte a kóstolóval egybekötött gasztronómiai előadás „Mese habbal” Maláta és komló – jin-jang a sörben címmel, melyen a felnőtt látogatók a sör és az ételek kapcsolatát ismerhették meg.  

A kulturális élménytúrán óránként zajlottak a rendhagyó tárlatvezetések a múzeum épületében, emellett „Meséld el nekem a múltat” címmel régészeti bemutatót is rendeztek.

Közben zajlott a családi vetélkedő és folyt a kocsmai sportok próbája, melynek keretében a bátor vállalkozók sörivó, szörpivó és sörhas szépségversenyen vehettek részt. A vetélkedőket eredményhirdetés zárta, így a sörfotó pályázat győztese is átvehette nyereményét.

A díjakat Wenner- Várkonyi Attila Polgármester Úr adta át.

Játékos családi vetélkedő:

  1. helyezett: Kurucz Csaba és családja
  2. helyezett: Csáki Ferenc és családja
  3. helyezett: Sebőkné Kiss Papp Erzsébet családja (Homlokrakodók)

Sörivó verseny: Nádi János

Szörpivó verseny: Kurucz Dániel

Sörhas szépségverseny: Hürkecz László

Sörfotó pályázat:

  1. kategória: A régi Kunszentmárton sörnézetből
  2. A Szalon sör kupakgyűjtő akció nem jött össze… 1996. (Tóth Imre)
  3. Brigád buli 1960-as évek (Kiss Jánosné)
  4. Házépítők 2. Sörhas 1989. (Tóth Imre)

II.kategória:     Az új Kunszentmárton sörnézetből

  1. Kézen állva is… 2016.               (Tábori Dániel)
  2. (S)Örömök 2016. (Kiss Anna és Mohácsi Bernadett)
  3. A sör napos(abb) oldala 2016.   (Mohácsi Bernadett)

Külön kiemelték Dr. Pálfi Tibort, aki egy videofilmet hozott a csehországi sörtúráról.

A focirajongók szintén megtalálhatták számításukat, ők a büfében kialakított kellemes környezetben élvezhették a vetítést a labdarúgó EB nyolcaddöntőiről.  

Az egész rendezvényt körülölelte a zene, a korcsmai hangulat megteremtéséről két kitűnő együttes gondoskodott. Először a Red Locks ír-kelta majd a M.É.Z. zenekar ír-skót népzenei dallamokkal lépett színpadra.

A Kunszentmártoni Általános Művelődési Központ kiváló csapatszellemről tett tanúbizonyságot, hiszen a Helytörténeti Múzeum nagyszerű élményt nyújtott látogatóinak, mindenki megtalálhatta az érdeklődésének megfelelő programot ezen a valóban pezsgő, fordulatos Múzeumok Éjszakáján.

Czakó Gabriella

A rendezvény további képei az alábbi linken elérhetőek!

 

A hozzászólások nem engedélyezettek!