Rendőrségi hírek

Bűnmegelőzési tanácsok

A besurranó tolvajok ellen védekezni kell! Kérjük, fogadják meg a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Rendőr-főkapitányság tanácsait!

A felügyelet nélkül hagyott ingatlanok a nyári szezonban is a besurranók, betörők célpontjaivá válhatnak. Kérjük, fogadják meg tanácsainkat, hogy a nyár valóban a pihenés és feltöltődés időszaka legyen!

- Tanácsoljuk, hogy a nyílászárókon alkalmazzanak megfelelő minőségű mechanikai berendezéseket! Zárak,  redőnyök, rácsok felszerelésével jó eséllyel megakadályozható, hogy illetéktelen jussanak be otthonaikba!

- A besurranások megelőzése érdekében akkor is zárják be a kertkaput, bejárati ajtót, ha otthon tartózkodnak és lehetőség szerint éjszakára se hagyják nyitva a földszinti lakások, házak ablakait, ajtóit!

- Biztonságosabbá tehetik ingatlanjaikat, ha a mechanikai védelem kialakításán túl elektronikai védelmi eszközöket is alkalmaznak. Szereltessenek fel riasztóberendezést! Tovább fokozhatja a biztonságot, ha diszpécser-, illetve „vonulószolgálattal” rendelkező vagyonvédelmi cégre bízza értékei védelmét.

- Az ingatlannál elhelyezkedő sűrű bokrok és az épülethez közeli fák a betörőnek, besurranó tolvajnak akár fedezéket is nyújthatnak, ezért fontos, hogy a növényzet megfelelő ritkításáról, nyírásáról a tulajdonos intézkedjen. Lehetőleg létráját is tartsa zárható helyen!

- Távollétére, nyaralására utaló bejegyzéseket, fotókat ne töltsön fel a közösségi oldalakra!

- Ha hosszabb időre elutaznak, kérje meg rokonait, vagy barátait, esetleg szomszédját, hogy postaládáját rendszeresen ürítsék! Egy teletömködött postaláda felhívhatja a tolvajok figyelmét, hogy a tulajdonos távol tartózkodik lakásától.

- Csatlakozzanak a SZEM mozgalomhoz! A szomszédok sokat tehetnek egymás értékeinek megóvása érdekében!

- Értékesebb és könnyen mozgatható műszaki és egyéb használati tárgyait ne hagyja őrizetlenül, készítsen értékleltárt, jegyezze fel azonosítóikat, illetve fotózza le azokat! Az egyedi azonosítóval nem rendelkező berendezéseket, tárgyakat jelölje meg (például UV filc, bármilyen más nehezen eltávolítható jel- vagy jelsor)!

Amennyiben mégis megtörténik a baj, és bűncselekmény áldozatává válik, azonnal értesítse a rendőrséget a 112-es segélyhívón!

 

 

Figyelem!!! Hamarosan feltűnnek a tüzelőt árusító házalók

Sokan még a nyáron, jóval a fűtési szezon előtt megvásárolják a téli tüzelőt. A kisebb településeken és falvakban már ilyenkor feltűnnek a tüzelőt árusító házalók. A kényelmes vásárlási lehetőség elsősorban időseknek, vagy a szállításhoz megfelelő járművel nem rendelkezőknek csábító lehet, főleg ha az ajánlott vételár is kedvező.

A tapasztalatok azonban azt mutatják, hogy a házaló árusok nem minden esetben tisztességesek. Gyakran megkárosítják a gyanútlan embereket, amihez különböző módszereket alkalmaznak. Leggyakrabban a megvásárolt - azaz kifizetett - mennyiség jelentősen elmarad a ténylegesen lepakolt fa mennyiségétől. Hiába a vevő előtt elvégzett mérés, a csalárd szándékkal érkező házalók jól tudják, hogyan játszhatják ki a vásárló figyelmét.

Vásárlásnál a lehető legkörültekintőbben járjanak el, kizárólag ellenőrzött helyről, ismert kereskedőktől vásároljanak.

A trükkös tolvajok nem csak tűzifa eladással, hanem a legkülönfélébb indokokkal próbálkozhatnak, hogy tisztességtelenül pénzhez jussanak. Valamilyen ürüggyel kérhetik bebocsátásukat az otthonukba, ahol aztán megszerezhetik pénzüket vagy egyéb értéktárgyaikat. 

Minden évben több ilyen jellegű bűncselekménnyel kapcsolatos bejelentés érkezik. Kérjük, hogy bármilyen kedvezőnek is tűnik az ajánlott vételár, ne dőljenek be a csalóknak! Ha gyanús körülményt észlelnek, tegyenek bejelentést a 112-es segélyhívószámon.

 

Kunszentmárton, 2016. augusztus 24.

                                                                                           Fekete Tamásné c.r. őrnagy

                                                                                                    kiemelt főelőadó

A hozzászólások nem engedélyezettek!