Zeneiskolai évnyitó

 

A 21. Zeneiskolai tanévet nyitotta meg ifj. Cseh András megbízott-igazgató 2016. szeptember 8-án 17 órakor a Bartók Béla Teremben. Köszöntötte a diákokat, szülőket, a tanártársakat és a megjelent vendégeket, köztük Wenner-Várkonyi Attilát Kunszentmárton polgármesterét.

„Szép, tartalmas és sikerekben gazdag tanévet zárt le a Kunszentmártoni Alapfokú Művészeti Iskola június végén” – emlékezett vissza Wenner-Várkonyi Attila tanévnyitó beszédében. A Fúvószenekar és Zeneiskola nem sokat pihent a nyáron sem, hiszen több városi és vidéki produkcióban vettek részt. Minden bizonnyal pihenésre is volt idő és újult erővel indítják el mind a művésztanárok mind a gyerekek az újabb tanévet. Az iskolát nagy megtiszteltetés érte, amit nem lehet elégszer hangsúlyozni: a két évtizedes nevelő és oktató munkáért és művészi munka eredményeként a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Művészeti Díjat kapta meg a Kunszentmártoni Fúvószenekar és a Zeneiskola, melyhez városunk polgármestere újra szívből gratulált. Ez az eredmény óriási siker, mely energiát és erőt biztosít mindenki számára, hogy a következő tanévet szívvel-lélekkel dolgozza végig. A Kunszentmárton Város Önkormányzatának Képviselő-testülete az iskola mellett áll, és továbbra is szeretnének hozzájárulni színvonalának fejlesztéséhez. A jelenlegi tervek szerint több széket fognak biztosítani az intézmény számára, és az épület mellett egy kényelmesebb leállót építenek ki, ahol majd kulturáltabb körülmények között lehet parkolni. Polgármester Úr beszéde zárásaként nagyon sok sikert kívánt a 2016/17-es tanévhez.

A folytatásban Bahil-Csomán Éva néhány kedves mondattal köszöntötte a jelenlevőket, és örömét fejezte ki, hogy erre a tanévre is sok diák iratkozott be a Zeneiskolába. Szeptember 1-től újra indul igazgatói megbízatása, azonban ifj. Cseh András igazgató helyettes veszi át a feladatkörét. Varga Ákoshoz lehet még segítségért fordulni, aki szintén helyettesként fogja segíteni az iskola vezetését. Igazgatónő sikeres, tartalmas, zenével teli tanévet kívánt mindenkinek.

Ifj. Cseh András hálás a diákoknak és a szülőknek is, hiszen az intézmény 20 éve töretlenül áll és a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Művészeti Díj és a városi elismerés is ennek az összetartásnak köszönhető. Köszönet illeti a Zeneiskola volt és jelenlegi művésztanárait, a város Képviselő-testületét, Berecz Zsoltot a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Közgyűlés Alelnökét, Wenner–Várkonyi Attila Polgármester Urat és Imrei Lászlót, hiszen mindannyian sokat tettek azért, hogy az iskola kiemelt elismerésben részesüljön.

A következő tanév sem múlik el programok nélkül, a Táncház minden hónapban hagyományosan megrendezésre kerül Makra András vezetésével. Tervezetben van az Adventi Növendékhangverseny, majd a hagyományos Karácsonyi Templomi Ünnepi Koncert. Március 15-én Ünnepi Tanári Hangverseny várható a városi programok mellett. Pünkösdi Hangversenyt terveznek júniusra, illetve a közreműködésükre továbbra is lehet számítani a város kulturális életében.

A jutalompont hetek ötlete tovább folytatódik, melyre a tanárok egy-egy kimagasló teljesítményt nyújtó gyermekkel nevezhetnek tanszakonként, illetve tanáronként. A tavalyi esztendőben két lehetőség volt a diákok számára: a Szolnoki Magyar Honvédség Légierőzenekarának koncertjén és Tassonyi Zsolt karmesteri diplomakoncertjén vehettek részt térítésmentesen a megjutalmazott diákok. Természetesen ezekre a programokra szülők és gyerekek is kedvezményesen jöhettek. A Honvédség koncertje az idén sem fog elmaradni, a második félévre szegedi vagy szolnoki színházi programot terveznek. Megyei és országos versenyekre szeretnének az idén is növendékeket benevezni. Az idei Megyei Fafúvós Verseny Mezőtúron lesz, amely a klarinétosokat, szaxofonosokat, és a fuvolistákat érinti. Szintetizátoros versenyre is készülnek Nagykanizsára illetve Sándorfalvára, ami újdonságnak fog számítani.

A hangszeres órák szeptember 12-én indulnak ebben a tanévben. A szolfézs órák beosztása szeptember folyamán történik meg, így előreláthatólag október 3-án kezdődnek. Aki sikeresen elvégzett 4 évet szolfézsból, lehetősége van kiváltani ezt az órát zenekari gyakorlattal. Papp Gábor tanár úr tavaly megalapította a gitárzenekart, ahová szeretettel várja az újabb növendékeket. Emellett működik egy könnyűzenei együttes ifj. Cseh András, Varga Ákos és Bozsik Márton vezetésével. A rézfúvós tanszakon szeretnének még több diákot foglalkoztatni, hiszen ez elengedhetetlen ahhoz, hogy a fúvószenekar továbbra is működjön. Vonzó lehet a gyerekeknek az utazás, a koncertezés öröme. Legutóbb Csíkszentmártonban, erdélyi testvértelepülésünkön járt a zenekar, ahol a zene, az emberi kapcsolatok és a festői szépségű táj nyújtott feledhetetlen élményt a résztvevők számára.

A Kunszentmártoni Alapfokú Művészeti Iskola tanári kara 2016/17-ben:

Bahil Attila – klarinét, szaxofon, furulya

Borsos-Janics Katalin – furulya

Bozsik Márton – gitár

Brukner Lajosné - gitár, szintetizátor

id.Cseh András – gitár

ifj. Cseh András – zongora, szintetizátor

Deák Júlia – szolfézs, magánének

Krokavecz András – furulya, fuvola

Koszti Sándor – zongora, szintetizátor

Makra András - néptánc

Mezei Attila – rézfúvós tanszak

Papp Gábor – gitár

Tassonyi Zsolt – zongora

Tassonyi Zsoltné – furulya, fuvola

Vas István – hegedű tanszak

Varga Ákos – ütő tanszak

A tanévnyitó képei az alábbi linken elérhető.

Czakó Gabriella

A hozzászólások nem engedélyezettek!