Városnap 2016.

Az elmúlt szombaton került megrendezésre a Városnap Kunszentmártonban, ami túlzás nélkül állítom, hogy igazán színvonalasra és jól sikerült.

dsc_3402

dsc_3743

A reggel a Körös-Kupa Horgászverseny megnyitójával és a sorsolással kezdődött. A Kunszentmártoni Körös Horgászegyesület nevében a horgásztársakat az egyesület elnöke Dr. Hoffmann Zsolt köszöntötte. A csapatok elfoglalták a Körös Farkaskanyarnál a helyszínt és az előkészületek után megkezdődött a hajrá. Csapatversenyben III. helyezést ért el a Balla-Lázi csapat, az ezüst érmet a Gold Fish csapata szerezte meg Csépáról Fialka György és Bugyi Zoltán személyében, míg az aranyérem a Kunszentmárton Ponty Horgászbolt csapata, Veres Gábor és Serfőző Ádám kezébe került. Az „A” szektor helyezettjei: III. hely - Mihály Sándor, II. hely - Szilágyi Zoltán, I. helyezett - Veres Gábor. A „B” szektor helyezettjei: III. hely – Bugyi Zoltán, II. hely – Pósa Attila, I. helyezett – Serfőző Ádám. Különdíjakat is osztottak: a verseny legnagyobb halát Mihály Sándor, a legkisebb halat Kerekes Ferenc fogta. A legfiatalabb horgász Varga Bence volt.

dsc_3434

A horgászverseny további képei az alábbi linken elérhetőek!

A délelőtt folyamán a szokott módon két ételfőző verseny folyt párhuzamosan. A XVI. Körösi Hal- és Tájjellegű Halételfőző verseny zsűritagjai: Dr. Bodor Brigitta, Kiss Csaba és Benke Zoltán. A zsűrinek nem volt könnyű dolga, sok finomat kóstoltak. Vegyes tájjellegű halászlé kategóriában az aranyérmet a Szentesi Pontyozók csapata nyerte. A Körös pontyhalászlé főzőverseny képzeletbeli dobogójára a Rozsdás Fakanál csapata állhatott.

dsc_3818

Immár 5. alkalommal került megrendezésre a Kunszentmártoni Kistérségi Vadásznap. A korábbi évek sikereinek köszönhetően idén a meghívott 8 kistérségi Vadásztársaságból 7 társaság fogadta el meghívást, és képviselte vadászaikat.

dsc_3513

A Vadásznap keretében megrendezésre került a vadételfőző verseny, melyre egyéni és csapatban lehetett nevezni vadétel főzésével. Az I. helyezett Papp István, egyéni nevező lett a már tőle jól ismert őzsült megfőzésével. A II. helyezést a Szelevény-Csépa Vadásztársaság érte el, vaddisznó pörkölttel. A III. helyezett a Mester Vadásztársaság lett, akik őzgulyást kanadai babbal főztek. A Zsűri különdíjban részesítette az öcsödi Szabadság Vadásztársaságot, akik Szomszédasszony vadkakasát erdei gombával és juhtúrós sztrapacskával készítettek. A vadételfőző zsűri tagjai voltak: Kasuba András - Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Fővadász, Dr. Tálas Sándor - Körös Vadásztársaság elnöke Simon Imre - Kunszentmártoni Rendőrkapitányság kapitányságvezetője.

dsc_3642

A rendezvényen résztvevő vadásztársaságok:

Körös Vadásztársaság - Kunszentmárton
Cserke és Vidéke Vadásztársaság - Cserkeszőlő
Dózsa Vadásztársaság - Tiszaföldvár
Mester Vadásztársaság - Mesterszállás
Szelevény-Csépa Vadásztársaság - Szelevény, Csépa
Szabadság Vadásztársaság - Öcsöd
Tisza Vadásztársaság – Tiszasas

A Vadásznap keretében megrendezésre került a Vérten Antal Koronglövő emlékverseny. A versenyen 15 lövő indult. A koronglövők az alábbi helyezéseket érték el: I. helyezett: Dr. Tálas Sándor II.Bohus Zoltán III. Rákosi Kornél Gratulálunk az elért eredményekhez.

dsc_3498

További képek a főzőversenyről itt megtekinthetőek!

A vadételfőző verseny képei ezen a linken érhetőek el!

Talán itt érdemes elmondani, hogy aki a délelőtt folyamán végigsétált a csapatok között, kiderülhetett, hogy nem feltétlen a győzelem volt a cél. A hivatalosan versenyre nevezett csapatokon kívül több társaság csak úgy az öröm kedvéért jött el és főzött. Hatalmas nevetések, önfeledt vidámság, összekovácsolódás és csapatépítés az, amitől több lett ez a délelőtt azok számára, akik főztek vagy kilátogattak a Főtérre. Voltak, akik hagyományosan évről-évre jelen vannak és tiszteletüket teszik a Városnapon, de mindig vannak újak, akik a korábban elmondottak alapján ki szeretnék próbálni magukat.

Hivatalosan is megnyílt a Street Workout pálya. Egy évvel ezelőtt keresték meg az Önkormányzatot és a Városgondnokság vezetőjét Katona Zsoltot Papp Zsolt és barátai. Azzal a céllal, hogy szeretnének ezzel a kültéri sporttal foglalkozni. Mindannyian együttes erővel álltak elé a kihívásnak és az összefogás eredményét mindenki megtekintheti a Híd mellett lévő területen. Az elkészült parkban versenyeket is lehet tervezni. Kunszentmárton Város Önkormányzata biztosította az anyagi feltételeket, a Városgondnokság munkatársai nélkül nem jöhetett volna létre a park. A pálya elkészüléséhez a földmunkát ingyen felajánlotta a Katona Transsped Kft. Fantasztikus bemutatót tartott Papp Zsolt és Katona Bence. Bence elmondta, hogy ez a sport Amerikából és Oroszországból származik. Az embereknek nem volt pénze konditeremre, ezért az utcán kezdtek el edzeni. A sport nagyon hasonlít a szertornához, mert különféle akrobatikus és erőléti gyakorlatok is szerepelnek benne. Aki eredményt szeretne elérni, annak ajánlatos a heti 3-4 edzés és a kitartás.

dsc_3579

A pálya átadásáról készült képek

az alábbi linken tekinthetőek meg!

A Városnapon részt vettek a város kárpátaljai barátai is a 2430 fős lélekszámú Verbőc és Feketepatakról. Zelik János polgármester úr és kedves delegációja szívesen tettek eleget a meghívásnak. Polgármester úr nem győzött hálálkodni, hogy az elmúlt pár napban mennyi jó érzésű embert ismert meg. Boldog, hogy a két település egymásra talált. A legfontosabb cél a fiatalság ismereteinek tágítása, hiszen ők a jövő. Tervben van az iskolások cseréje.

dsc_3468dsc_3502

A délutánt a XIX. K&H Kupa Kunszentmártoni Erőfesztivál nyitotta meg.

dsc_3960

Az Erőfesztiválon részt vett Zámbó András, Juhász Csaba Salgótarjánból, Martfűről Varga Ferenc, Mile Máté, Bíró László és Bíró István Kunszentmártonból. 1998-ban kezdték el ezt a versenysorozatot, hogy a kunszentmártoniak és az idelátogató vendégek megismerhessék ezt a szép, de nehéz sportot. A versenyszámok között szerepelt tűzoltó autó húzása, felhúzás, rönknyomás, koffercipelés és kocsi tartás is. A látványos emelések és tartások során a közönség minden játékost vastapssal és szurkolással biztatott.

dsc_3926

Az Erőfesztivál győztesét Bíró Lászlót faggatva a következőket árulta el magáról, a versenyről, az erőemelésről. Az utóbbi 1,5 évben már inkább a munka vette át a hétköznapokat és az edzés intenzitása csökkent. Csúcsidőben heti 5 napon át egy eszközös edzéssel gyúrt a versenyekre. Méltán lehet büszke elért sikereire, hiszen 2013-ban Magyarország legerősebb embere, 2014-ben 105 kg-s kategóriában kétszer ért el 7. helyezést Kijevben és Ukrajnában a világbajnokságon. 2012-ben és 2013-ban a BioTech által szervezett Brutal Challenge versenyeket megnyerte. Aktív időszakban és most kevésbé aktívan is azt vallja, hogy ha már versenyzel, legyél a legjobb. Élete legnagyobb pillanatának tartja, hogy 2013-ban 105 kg alatti kategóriában világcsúcsot húzott 335 kg-val.

Az erőfesztivál képei itt érhetőek el!

dsc_4029

A Taná-rock koncert után az alapítók közül Cseh András és Varga Ákost kérdeztem a zenekar múltjáról és jövőjéről. A jelenlegi formáció a Mamma Miával kezdődött, amikor a Szent Márton Társulat felkérte őket, hogy előadásuk élőzenével szólalhasson meg. Közülük négyen már a Három generáció csapat tagjait erősítették, de ideje volt a névváltoztatásra hiszen a sok év alatt a tagok szinte teljesen kicserélődtek, ezért amikor az új névválasztáson gondolkodtak a Taná-Rock formáció megalakult. A csapat tagjai: Ifj. Cseh András, id. Cseh András, Varga Ákos, Berecz Zsolt és Majzik László. Sok felkérést kaptak már, jelen voltak sok falunapon. Terveik között szerepel két-három órás műsor és utcabálokon való részvétel. A Városnapon egy órában mutatták be tudásukat és nem hazudtolom meg magam, ha azt írom, hogy a kezdeti szemerkélő eső sem tántorította el a közönséget, olyannyira, hogy énekkel, tánccal kísértük a színpad előtt a koncertjüket.

dsc_4127

A Dalma Dance Táncbemutatója is nagy sikert aratott, hiszen a kamaszok, kicsi leányok már régóta űzik ezt a hobbit és mozdulataikban a hit, a tűz és a szenvedély mutatkozott meg. Utánuk pedig megjelentek az édesen táncoló apróságok is, akik elvarázsolták a közönséget.

Képek az alábbi linken érhetőek el!

dsc_4064

A Kunszentmártoni Fúvószenekar koncertjében minden alkalommal megtalálhatóak a szokott dallamok, amiket a hallgatóság vár, de soha nem megszokás, hiszen az új és újabb belecsempészése, a hangulat tetőfokára hágása ugyanolyan fontos szerepet játszik.

dsc_4234

A Szent Márton Társulat megalakulása óta jelen van nem csupán Kunszentmártonban, de országosan, sőt határon túl is a vérpezsdítésben. A Társulat tagjai között a barátság, az együttműködés nem utolsó. Talán ebben is rejlik sikerük.

A helyi csapatok fellépése az alábbi linken tekinthetőek meg. 

dsc_4050

A Ternipe Hagyományőrző Néptánccsoport fiataljai és még fiatalabbjai a Főtérre varázsolták a roma zene erejét, hagyományait vezetőjük Miklós Melinda segítségével.

dsc_4180

dsc_4312

Az este két sztárja a Lord és Delhusa Gjon volt. A Főtér teljesen megtelt. Több helyszínről érkeztek rajongók, vendégek. Delhusa Gjon megénekeltette a lakosságot. A Lord csapata többüknek a fiatalságukat idézte vissza. Hatalmas bulit csináltak a fiúk. Az eseménydús napot utcabál zárta. Dj. Zooleebaaval.

A két koncert képei az alábbi linken tekinthető meg.

Egy óráig véradásra került sor. Délután a park területén kézműves foglalkozások várták a kicsiket és nagyokat egyaránt. A Múzeum is kitelepült, régi korok ruháiba bújhatott a bátor jelentkező.

Szeretném mindenki munkáját megköszönni, aki ehhez a szombati naphoz egy kicsivel is hozzájárult.

Herczeg Renáta

A hozzászólások nem engedélyezettek!