Tájékoztató a gyalogátkelőkről

Tájékoztató a gyalogátkelőkről

A Szent Imre herceg úton az elmúlt években több súlyos kimenetelű baleset is történt. Mindegyik esetben gyalogos, vagy kerékpáros volt az áldozat. A balesetek körülményeit szakemberekkel kielemezve arra következtetésre jutottunk, hogy a Szent Imre herceg út magas baleseti statisztikájában az is közrejátszik, hogy a 44-es számú főúttól, a Kossuth Lajos útig több mint 1 km hosszon nincs egyetlen kijelölt gyalogos átkelőhely sem, ahol a gyalogosok biztonságosan tudnának átkelni az út egyik oldaláról a másikra. A kijelölt gyalogátkelőhelyek hiányában a járművezetők számára nem ismertek veszélyes útkereszteződések, sok esetben pedig a gyalogosok ötletszerűen, a járművezetők számára legváratlanabb helyeken, a rövidebb útvonalat választva kelnek át a főútvonalon.

A további balesetek megelőzése érdekében a Képviselő-testület úgy határozott, hogy a legforgalmasabb útkereszteződésekben kijelölt gyalogátkelőhelyeket kell kialakítani. Szakemberek javaslatát is meghallgatva, a Bozsik Kálmán utcai és a Dózsa György utcai kereszteződésekre esett a választás, itt lesznek kialakítva a gyalogátkelők.

A Testületi döntés következményeként engedélyezési terveket készíttettünk, melyre meg is kaptuk az útépítési engedélyt. A kivitelezéshez szükséges feltételek megléte után arról is döntött a Képviselő-testület, hogy nem várunk pályázati lehetőségre, hanem az Önkormányzat saját erőből készítteti el ezeket a gyalogátkelőhelyeket.

A kivitelezésre pályázat lett kiírva, a legkedvezőbb árajánlatot a kiskunfélegyházi telephelyű útépítő cég, az ÚT-ÉP-KER 97 Kft. adta, így ez a cég lett kiválasztva a kivitelezésre. A gyalogátkelőhelyek kialakítása még az idén befejeződik, a munkakezdés és a munkaterület átadás-átvétele október 6-án megtörtént. A kivitelezés november közepére fog befejeződni.

A gyalogátkelők elkészülte után a gyalogosok sokkal nagyobb biztonságban tudnak átkelni a főúton.

Nagy Kálmán

dsc_4991

dsc_4995dsc_5002dsc_5007dsc_5011

A hozzászólások nem engedélyezettek!