Az ’56-os Forradalom és Szabadságharc emlékére

dsc_5445

60 éve…

60 éve, 1956. október 23-án kitört Budapesten a forradalom…

A forradalom, melyet már iskolás korban is tanítanak, mely események az akkor élőkre a mai napig hatással vannak, ahogyan ránk a később született generációkra egyaránt. Az emlékek, a legendák, a történelem a mai napig él, a Hősökkel együtt, akikre emlékezünk, akikért gyertyát gyújtunk és koszorút helyezünk el a megemlékezési helyszíneken, tisztelegve mindannyiuk előtt.

A forradalom és szabadságharc kitörésének napja a Ma emberének Nemzeti ünnep… olyan nap, amikor a szó elcsendesül és emlékezünk …

Városunkban a 60. évforduló méltó megünneplésére október 21-én pénteken került sor, ahol a rendhagyó zenés irodalmi előadást hallgatva, családi vonatkozás révén még inkább átéltem, átértékeltem ezt a napot. Emelt fővel és büszkén énekeltem a Himnuszt és hallgattam azt a különlegesen szép és felemelő előadást, amit R. Kárpáti Péter és Csjef Klaudia adott elő a színpadon.

Wenner-Várkonyi Attila polgármester úr a 60 évvel ezelőtti eseményeket mutatta be kunszentmártoni vonatkozással, hiszen ’56 nem csak a főváros, de a magyar vidék forradalma is volt egyben és a mi városunk is részese volt ezen eseményeknek. Beszédében elmondta, hogy az évfordulót szeretnék úgy ünnepelni, ahogyan az a Hősök és áldozatok emlékéhez méltó. Tisztelettel, büszkeséggel és szeretettel. „ A mi feladatunk is, hogy ’56 hősei az őket megillető méltó helyre kerüljenek a nemzeti emlékezetben.

A 60 évvel ezelőtti események erőt adhatnak a ma emberének, mert ugyan a forradalom leverésre került, számtalan forradalmár börtönben végezte, halállal sújtották őket, de harcolni a Hazáért, Hinni benne minket, utódokat - tanít. Az emlékezés segít megérteni az összetartozás örömét. Az ’56-os események olyan meghatározóak a Magyar Nemzet és sok ezer család életében, hogy róluk soha nem szabad megfeledkeznünk és, ha máskor nem is, de minden év október 23-án meg kell állnunk és fejet hajtani a Hősök előtt.

Jó volt Magyarországon élni és Magyarnak lenni … minden keserűség, fájdalom és reményvesztettség ellenére is … 1956-ban …  

... Ahogyan ma, 2016-ban is … minden nehézség, fájdalom ellenére, minden reggel új esélyt ad, hogy Jó legyen Magyarországon élni és Magyarnak lenni, ha igazán hiszünk benne, hiszen minden belőlünk indul ki.

Herczeg Renáta

A megemlékezés képei az alábbi linken megtekinthetőek!

A hozzászólások nem engedélyezettek!