Elszármazottak találkozója

Elszármazottak találkozója 2016. október 29.
Október utolsó szombatján nagy volt a forgalom a Városháza és a Nagytemplom között: hazaérkeztek azok, akik több évtizeddel vagy csak néhány évvel ezelőtt is még Kunszentmártonban éltek, tanultak, dolgoztak. Többen kérdezték az ismerősök közül, mióta kerül sor erre a rendezvényre.
A találkozó igénye a rendszerváltozás utáni első önkormányzati ciklusban vetődött fel először. Akkor Réz László polgármester úr hívta össze két alkalommal is az elszármazottakat. Később – ki tudja, miért, - nem tartották ezt fontosnak a városvezetők.
A római katolikus egyházközség a 2010-es jubileumi évben felújította a találkozót. Kövesdy Zsolt plébános atya felismerte ennek jelentőségét, és jó pásztorként ígéretet tett kétévenkénti megrendezésére. Így három alkalommal – 2010-ben, 2012-ben és 2014-ben – látta vendégül a Szent Márton Plébánia közössége a távolra szakadt kunszentmártoniakat. Idén – Zsolt atya méltatlan elmozdítása miatt – veszélyben látszott ennek a nemes rendezvénynek a megvalósulása, de szerencsére a Város vezetője, Wenner-Várkonyi Attila polgármester úr a kezdeményezés mellé állt, így zökkenőmentesen sikerült megszervezni a találkozót.
Több, mint 400 meghívólevelet küldtünk szét a világba Ausztráliától Izraelen, Anglián át Amerikáig, Magyarországon Szombathelytől Nyíregyházáig sok-sok településre. A címlistánk persze közel sem teljes, sokan hiányoznak, főként a fiatalok, akik talán még nem is érzik a szülőföld hiányát, még nem keresik a kapcsolatot gyökereikkel. Ezért is kérjük mindig az itthon élő hozzátartozókat, hogy segítsenek a címlista teljesebbé tételében.
Most közel nyolcvanan fogadták el a meghívást. Sokan jelezték, hogy idős koruk és egészségi állapotuk miatt sajnos nem tudnak eljönni, de meghatódva emlékeznek a kunszentmártoni életszakaszukra, és köszönik, hogy nem felejtettük el őket.
A hagyományoknak megfelelően idén is az elszármazottakért és a Kunszentmártonban élőkért bemutatott szentmisével kezdődött a találkozó.

Koff Kiss Sándor Budapesten élő festőművész, aki 1953-ban került el Kunszentmártonból, egy festményt ajándékozott szülővárosának. A Szent II. János Pál pápát ábrázoló portrét a szentmise végén megáldották.
A világi részre a Szabó Gyula Művelődési Központban került sor, ahol Wenner-Várkonyi Attila polgármester úr köszöntötte a vendégeket, és röviden ismertette a Város gondjait, sikereit, terveit.
A nap fénypontja Józsa László tanár úr, kiváló helytörténész nagyszabású könyvének bemutatója volt. Erre az alkalomra meghívást kaptak a helyi előfizetők, érdeklődők, akik a bemutató után át is vehették a könyvet. A nagy formátumú kiadványt Barna Gábor, a vallási néprajz meghatározó tudósa, a könyv lektora, gondozója ajánlotta az olvasók figyelmébe. Laci bácsi szinte gyerekkorától gyűjtötte könyvének anyagát óriási lelkesedéssel, kitartással, előrelátással. A közel 700 oldalas műből a papok életén, munkásságán keresztül városunk fejlődését, jeles eseményeit is megismerhetjük. Ajánljuk mindenkinek!
A bemutatót követően a találkozó kötetlen része következett: ebéd és sok-sok beszélgetés, élmények, emlékek felidézése. Néhányan még nem látták a felújított egykori zsinagógát, a mai Bartók Béla Termet, ezért örömmel látogattak el oda, és hallgatták meg egyik vendégünk rögtönzött zongorahangversenyét. Mások a Helytörténeti Múzeumot keresték fel, és vitték jó hírét. A templomtoronyba is sokan felkapaszkodtak, hogy gyönyörködjenek a kilátásban. Természetesen a közelgő Halottak napja miatt a temetőlátogatás sem maradhatott el.
Minden vendég nagy megelégedéssel nyugtázta, hogy egyre szépül városunk, lakói kedvesek, segítőkészek, jó hazajönni.
Polgármester úr ígéretet tett arra, hogy a következő években az önkormányzat vállalja a találkozó megrendezését. Segítsük őt ebben, és adjuk át távol élő hozzátartozóink címét, elérhetőségét, hogy ne szakadjanak el a szülőföldhöz kapcsoló gyökerek.
A találkozó gördülékeny lebonyolításában sokan segítettek anyagi, tárgyi felajánlásokkal, munkával. Név szerint: Wenner-Várkonyi Attila polgármester, Fazekas János alpolgármester, Imrei István, Sárközi György, Talmácsi József, Lapis Károly, Kiss Pál, P. Kovács Zsuzsa, Kovácsné Szabó Katalin, Kovács Tibor, Szabóné dr. Horváth Ilona, Herczeg Mártonné, Veres Csilla, Beke Attila, Tóth Istvánné, Kerekes Róbertné, Rabi Andrásné, Cseh Erzsébet, Kövér Istvánné, Kovács Péter, Fejes László, Oberna Szikvíz, Shemsi Pékség, a Művelődési Központ munkatársai.
Köszönjük nekik! 

Tóthné Barna Mária

A hozzászólások nem engedélyezettek!