Városunkba érkezett a Szent Márton ereklye

dsc_6112

Városunkba érkezett a Szent Márton ereklye

A Szent Márton Jubileumi év zárásaként a Római Katolikus Nagytemplomban búcsúi szentmisére került sor. Dr. Janes Zoltán kunszentmártoni származású zákányszéki plébánosnak köszönhetően véglegesen templomunkba került Szent Márton ereklyéje.

A misén Dr. Janes Zoltán hangsúlyozta, hogy nem csak búcsúra érkeztek a zarándokokkal, hanem egyben tours-i Szent Márton születésének 1700. évfordulójára is emlékeznek. Prédikációjában elmondta, hogy Szent Márton élete, aki pogányból lett pap, később püspök, üzenet a mai ember számára. Városunk névadója tudta, hogy többre hivatott, küldetése van. Ugyanígy az egyszerű embereknek is vannak feladatai, küldetése, amit fel kell ismernie, és tudatosítania kell. A keresztény ember figyel a belső hangra, Isten hangjára, mert így kutathatja fel magában talentumait, amivel egyszer el kell számolnia. Az első lépés, hogy az örömhírt, a jó hírt vegyük észre, amire mindenkinek szüksége van. A jó háttérbe van szorítva a mai világban, legyünk mi azok, akik a jót képviseljük. Ahogy Szent Márton csodákat tett, csodát tehet az is, aki embertársát kivezeti a lelki halálból. Emeljük fel egymást, törekedjünk arra, hogy áldássá váljunk egymás életében, közösséget építsünk. Szűnjenek meg az elkülönült szigetek, legyen egység, amire Szent Márton is törekedett, bárhol szolgált életében. Az ereklye is az összetartást szimbolizálja, elhozta a béke és az egység szellemiségét. Vegyük észre mi a gazdagság: a szeretet, a közösség, a szabadság.

A plébános prédikációját az újrakezdés reményében a gyulai katolikus gimnázium névadó püspökének, Karácsonyi Jánosnak gondolatával fejezte be:

„Ha Isten úgy akarja, feltámad minden, ami elveszni látszik.”

Czakó Gabriella

Az esemény képei az alábbi linken megtekinthetőek!

A hozzászólások nem engedélyezettek!