Kunszentmártoniak a Nagy Háborúban

Kunszentmártoniak a Nagy Háborúban című emlékkiállítás nyílt

Az Első Világháborús Centenáriumi Emlékbizottság és a XX. Század Intézet által kiírt pályázat céljai tudományos művek megjelentetése, első világháborús emlékművek helyreállítása, tudományos és kulturális rendezvények, művészeti tevékenységek megvalósítása.

A KÁMK nyertes pályázatának köszönhetően megvalósulhatott a Kunszentmártoniak a Nagy Háborúban című emlékkiállítás, melynek megnyitójára november 11-én pénteken került sor a Szabó Gyula Művelődési Központban. A kiállítást a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Levéltár főlevéltárosa Bojtos Gábor nyitotta meg.

dsc_6051

Megnyitójában elmondta, hogy az első világháború centenáriuma miatt rendezett kiállítások alkalmából bízik abban, hogy 2018-ra nem lesznek olyanok, akik ne tudnának információkat az első világháborúról. A trianoni békeszerződést és a történelmi Magyarország szétesését nem lehet objektívan értékelni, ha az első világháborúra gondol. A kiállítás célja és igazi jelentősége, hogy a felnövekvő generációnak mi jut eszébe, ha az első világháborúról van szó, illetve, hogy elődeink nagyszüleink hogyan és milyen formában vettek részt a nagy háborúban. A legfontosabb és leglényegesebb kérdés a személyesség.

Beszélt még a hősi halottakról, a hozzátartozókról, a távol maradottakról, az itthon maradottakról, a hátország helytállásáról. Hiába telt el 100 év mindenki emlékszik és mindenkinél lehet találni otthon egy fotót a hozzátartozókról, akiknek történetét, emlékét így őrizték meg.

Bojtos Gábor a témához való komoly, de mégis könnyed történetei gondolatszikrát gyújthattak a közönség soraiban, hogy hazamenve emlékek felkutatásába kezdjenek és akár gyermekeiknek, unokáiknak meséljenek a háború személyes pillanatairól.

A megnyitó zenés részében Szűcs Miklós és Sóki Ferenc műsorát hallhatták a megnyitóra érkezettek.

dsc_6045

A kiállítás megnyitója óta számtalan iskolást, felnőttet ragadott magával a kiállítás, mely december 7-ig megtekinthető a Szabó Gyula Művelődési Központban. Köszönet illeti a megvalósításért a dolgozókat.

Herczeg Renáta

Az emlékkiállítás képei az alábbi linken megtekinthetőek!

A hozzászólások nem engedélyezettek!