Rendőrségi hírek

 

Kunszentmárton Városi Baleset-megelőzési Bizottság közleménye

 

Jeges szélvédők az utakon

December elsejével beköszöntött a meteorológiai tél. Az előrejelzések szerint tartósan számolhatunk a téli időjárási körülményekkel.

A balesetek megelőzése érdekében kérjük a járművezetőket, hogy elindulás előtt tisztítsák meg az autójukat a hótól, jégtől, hogy a kilátás minden irányban szabad legyen. Vezetés közben ugyanis nem csak előre kell, figyeljünk, hanem a két oldalsó irányból érkező gyalogosokat, kerékpárosokat és a többi gépjármű vezetőt is észlelnünk kell.

A téli időszak jellemző baleseti okai a pályaelhagyással járó és a nem megfelelő követési távolság megtartásából eredő baleset. A vezetéstechnikai hibákból hamarabb baleset származhat  mint például kisebb követési távolság, hirtelen gyorsítás és fékezés, útkanyarulat nagy sebességgel való megközelítése, útkanyarulatban való erőteljes fékezés, stb..  A járművezetőnek óvatosabban kell a jármű gyorsítását, lassítását elvégezni, a fékpedált különös gondossággal kell kezelni.

Aki eddig még nem tette meg javasoljuk szereltesse fel a téli gumit, mert 0°C  alatt a  nyári gumik tapadása nem biztonságos. Fontos, hogy a cipő, csizma, melyben vezetünk ne legyen vizes, havas, hogy még véletlenül se történhessen meg, hogy a lábunk menet közben lecsúszik a pedálról.

Fontos, hogy a KRESZ által engedélyezett legnagyobb sebességet ne lépjék túl, vegyék figyelembe a megváltozott útviszonyokat.

A kerékpár jármű!

A járda a gyalogosoké, ne kerékpározzanak rajta! A KRESZ szerint a járdán csak akkor szabad kerékpárral közlekedni, óvatosan és lassan, ha az úttest nem alkalmas a kerékpáros közlekedésre.

A KRESZ, mint jogszabály tiltja a kijelölt gyalogos-átkelőhelyen való kerékpáros közlekedést, áthaladást. Ilyenkor nem csak saját magukat teszik ki annak, hogy a gépjárművezetők elüthetik őket, hanem veszélyesek azokra nézve is, akik a gyalogosátkelőn szabályosan közlekednek.

A járművezetőknek ezeket a helyeket fokozott óvatossággal és olyan sebességgel szabad megközelíteni, hogy eleget tudjanak tenni elsőbbségadási kötelezettségüknek és a gyalogosokat a jármű sebességével ne tévesszék meg!  

A Kunszentmárton Városi Baleset-megelőzési Bizottság kéri a járművezetőket, hogy közlekedésük során legyenek toleránsak és figyelmesek.

Kérjük a gyalogosan közlekedőket, hogy többször nézzenek szét, győződjenek meg az átkelés zavartalanságáról.

 

Kellő óvatosságot és balesetmentes közlekedést kívánunk !

Fekete Tamásné c.r. őrnagy

 kiemelt főelőadó

A hozzászólások nem engedélyezettek!