Közmeghallgatás

 

Kunszentmárton Város Képviselő-testülete közmeghallgatást tartott december első napján.

Első napirendi pontként Dr. Hoffmann Zsolt Kunszentmárton Város jegyzője tájékoztatta a lakosságot a 2016-s évben első ízben kivetett magánszemélyek kommunális adójából befolyt bevételekről és felhasználásáról.

2016.január 1-től az Önkormányzat illetékességi területén elhelyezkedő ingatlanok után a tulajdonosok, bérlők 10.000 Ft-t fizetnek kommunális adóként. Az Önkormányzat több típusú kedvezményt, illetve mentességeket is biztosít az arra jogosultaknak.

Az adóalanyok száma a városban 3519 fő, az érintett ingatlanok száma 4326 darab.

Az adókivetés összesen 31.916.000 Ft, amiből november 30-ig több, mint 29 millió Ft folyt be, ami a kivetések 92%-t takarja.

Az adóbevételek felhasználását tekintve a Képviselő-testület több célt határozott meg év elején. Városunkban elkezdődött a kamerarendszer kiépítése, mely 5,6 millió Ft-ba került.

A Csengedi Kertsori út karbantartását 1.260.000 Ft-ért csináltatta meg.

Teljes útépítésre került sor (melyről korábban már hírt is adtunk) a Fráter György utca teljes szakaszában 11,8 millió Ft értékben.

A Kunszentmártoni Városgondnokság útjavításra 8 millió Ft-t kaptak, melyből több utca útstabilizálására és kátyúzására is lehetőség nyílt.

Ez azt jelenti, hogy a kommunális adóból befolyt majdnem 32 millió Ft-ból még nem került felhasználásra 2.270.000 Ft, melynek sorsáról a későbbiekben dönt a Képviselő-testület.

A 2. napirendi pontban a lakosokat a hulladékszállítás helyzetéről tájékoztatta jegyző úr, mert a meghívott Inno-Szolnok Kft. képviselője nem tudott a közmeghallgatáson megjelenni. A napokban már egy tájékoztató anyag a honlap hasábjaira felkerült, mely az alábbi linken elérhető.

Ezt követően Katona Zsolt a Városgondnokság igazgatója tartott tájékoztatót a belterületi utak kátyúzásáról és a felújításokról. Beszámolt arról, hogy feladatik közé tartozik a padkázás, kátyúzás, földalapú utak zúzott köves stabilizációja, átjáró építése, áteresz kihelyezése, az előfej és járda készítés. A gépparkuk elöregedett, ezért folyamatos fejlesztésre törekszenek. Számokban mérve a gépek a közmeghallgatás napjáig több, mint 700 üzemórát dolgoztak a város útjainak helyreállításán. Ebben az évben az állami támogatáson és a közfoglalkoztatás dologi részén túl a finanszírozást a helyi kommunális adóból tudták megoldani.

A három tájékoztató elhangzását követően a lakosok az épp aktuális kérdésekkel kapcsolatban kérdezték a Képviselő-testületet.

A közmeghallgatás képei ezen a linken megtekinthetőek!

Herczeg Renáta

 

A hozzászólások nem engedélyezettek!