A Mezőtúri Katasztrófa Kirendeltség tájékoztatója

teli_prop_anyag_onknak_2016-001

 

 

Gyertyát, mécsest ne használjatok éghető anyagú tárgyak közelében, például függöny mellett!

 

Az adventi koszorún elhelyezett vagy különálló gyertyákat minden esetben oltsátok el, mielőtt elhagyjátok a helyiséget, mert az égve felejtett gyertya könnyen tüzet okozhat!

 

Azonban ne csak a gyertyákat oltsátok el ilyenkor, hanem az izzósor, illetve elektromos díszek csatlakozóját is húzzátok ki a dugaljból! Ezekről lefekvés előtt sem feledkezzetek meg!

 

A vágott fenyőfa a meleg szobában néhány hét alatt kiszáradhat, ezzel nő a gyúlékonysága. Fontos, hogy az ünnepek elteltével, a kiszáradt fán ne gyújtsátok meg a maradék csillagszórókat, vagy gyertyát, mert az pillanatok alatt lángra lobbanthatja a fát!

 

Égő karácsonyfa oltását csak akkor szabad megkezdeni, ha a rajta lévő elektromos égősor csatlakozóját már a dugaljból kihúztuk! De vigyázat! Tűzoltásba csak akkor szabad belefogni, ha saját magunk vagy mások testi épségét azzal nem veszélyeztetjük!

 

A karácsonyfa közelében mindig legyen olyan eszköz, felszerelés, amellyel az esetlegesen keletkező tűz, annak kezdeti szakaszában nagy biztonsággal eloltható, és a mentés, menekülés biztosítható!

HASZNOS TANÁCSOK

TÉLI SZÜNET IDEJÉRE

Kedves Gyerekek!

A téli szünidő sok örömet tartogat, de egyúttal számos veszélyt is rejt. Ezúttal a téli balesetek elkerülése, illetve a biztonságos sportolás érdekében gyűjtöttünk össze nektek néhány hasznos tanácsot.

Biztonságos sportolás, a jégen tartózkodás szabályai

Tartós hideg hatására kellően megvastagodnak az élővizek jégtakarói. A szabad vizek jegén tartózkodni csak akkor szabad, ha a jég kellő szilárdságú, nem olvad, illetve nem mozog. A szabad vizek jegén tartózkodni csak azokon a helyeken szabad, amelyek nem esnek tiltó rendelkezés alá.

 

TILOS a szabad vizek jegén tartózkodni:

Állóvizeken:

  • éjszaka és korlátozott látási viszonyok között,
  • járművel, a biztonságos munkavégzés kivételével,
  • kikötők és veszteglőhelyek területén.

Folyóvizeken.

A jégen mindenki csak saját felelősségére tartózkodhat!

Hogyan válasszuk ki a korcsolyázás, fakutyázás helyét?

  • A jégre lépés előtt vizsgáljátok meg annak minőségét! A legbiztonságosabb a jól átlátszó, homogén állapotú jég. Kevésbé biztonságos a hójég, amely nem átlátszó, a hóba esett eső vagy az olvadás során rétegesre fagy, kásásnak tűnik. A legbizonytalanabb az üreges jég, amely lehet ugyan átlátszó, de a jég belsejében jól látható légbuborékok képződtek. Ennek a legkisebb a teherbírása.
  • A part közelében a jég rendszerint vékonyabb, néha üreges, ezért könnyebben törik.
  • Beszűküléseknél áramlatok gyöngíthetik a jeget.
  • Sűrű hótakaró alatt a jég vékonyabb, mint a hómentes helyeken.
  • Legalább 8 cm-es jégtakaró szükséges a biztonságos téli jeges sportoláshoz, de 12 cm-es jégvastagság esetén már biztonságban érezhetjük magunkat.
  • A jég a tavakon, nyílt vizeken soha nem egyforma vastag, ezért ne kíséreljünk meg rajta átkelni!

 

Fontos tanácsok

  • Soha ne egyedül menjetek a jégre kikapcsolódni! Legalább ketten, optimális esetben hárman együtt sportoljatok, így tudtok egymásra figyelni, illetve egymáson segíteni baj esetén.
  • Fontos a ruházat helyes megválasztása. Testhez simuló több rétegű, lehetőleg kis nedvszívó tulajdonságú (termo, orkán, pamut) ruhákat válasszatok! Ezek lassan engedik át a vizet, így ha vízbe esünk nem nagy súllyal húznak és lassabban hűl ki a testünk.
  • A jégen nyugodtan és egyenletesen lépkedjetek, ha elesnétek, az fokozza a jég beszakadásának esélyét. Síbottal vagy bottal ellenőrizzétek az előttetek lévő jég vastagságát, szilárdságát!

Mit tegyünk, ha beszakad

alattunk a jég?

A jég jól hallható recsegése, ropogása biztos előjele annak, hogy bármelyik pillanatban beszakadhat. Ha ilyet hallotok magatok alatt, azonnal feküdjetek minél nagyobb testfelülettel a jégre és próbáljátok meg a legközelebbi biztos pontot hason csúszva elérni!

Ha beszakad alattatok a jég, tárjátok szét karjaitokat és ejtsétek magunkat előre. Próbáljátok megakadályozni, hogy a jégfelület alá csússzatok, vagy lemerüljetek a vízbe! Próbáljatok meg nyugodtak maradni és kimászni a jégfelületre, majd hason kúszni a part felé! Kerüljétek a felesleges mozdulatokat, megőrizve így a ruházatban lévő szigetelő légréteget! Ha a jég újból és újból beszakad, vágjatok magunknak utat a part felé addig, amíg ki nem értek a partra, vagy teherbíró jégfelülethez nem értek!

Hogyan nyújthatunk segítséget másoknak?

Hason csúszva közelítsétek meg a jég közé került személyt, de ne menjetek egészen a beszakadásig! Az utolsó szakaszt hidaljátok át segédeszközökkel (hosszú ággal, bottal, kötéllel, nadrágszíjjal - esetleg többet összekötve - vagy ruhadarabokkal)!

Ha több segítőtárs van a helyszínen, alkossatok láncot úgy, hogy mindenki hason fekve az előtte lévő lábát fogja! Az odanyújtott segédeszközökkel húzzátok ki a szerencsétlenül jártat a jégre, majd a partra.

A jeges vízből mentett embert azonnal ne vigyétek túlfűtött, meleg helyre. Miután a jeges ruházatától megszabadítottátok, dörzsöléssel próbáljátok a vérkeringését beindítani! Az ilyen személyt minden esetben orvosi elsősegélyben, orvosi ellátásban kell részesíteni!

Ha van mobiltelefonotok, azt mindig feltöltött állapotban vigyétek magunkkal, így azonnal tudtok segítséget hívni!

Érdemes figyelembe venni, hogy a mobiltelefon akkumulátora nagy hidegben hamarabb lemerülhet.

Baleset bejelentése

Bejelentéskor mondjátok el neveteket, telefonszámotokat valamint, hogy hol és mi történt!

Ha körültekintőek vagytok, a nyílt vizek lehetséges téli veszélyeit ismeritek és betartjátok, akkor a jeges sport egészséges kikapcsolódást és nem szomorúságot okoz.

Néhány jótanács az ünnepekre

A karácsonyfán vagy adventi koszorún lévő csillagszórókat, gyertyákat, mécseseket csak a felnőttek gyújtsák meg!

 

Rendkívüli téli időjárás,

tartós hideg, intenzív havazás

Magyarország kontinentális időjárásából adódóan nem ritkák a nagy nyári hőségek valamint a szeszélyes zord és enyhébb téli hőmérsékletek. Erős téli lehűlés, intenzív havazás idejében jelezhető, ezért megfelelő előrelátással fel lehet rá készülni.

Várható következmények

  • Hófúvások, hótorlaszok, sínek felfagyása, jégréteg kialakulása miatt fennakadások lehetnek a (közúti, vasúti, légi) közlekedésben.
  • A közlekedés nehézségei miatt akadozhat az alapvető élelmiszerellátás, az egészségügyi ellátás, a betegszállítás, gyógyszerek beszerzése.
  • A hófúvások településeket zárhatnak el a külvilágtól, járművek akadhatnak el az utakon.
  • Az elakadt járművekben az utasok testhőmérséklete erősen lehűl, fagyási sérüléseket szenvedhetnek.
  • A gázvezetékek befagyása miatt a vezetékes gázellátás ideiglenesen leállhat.
  • Az elektromos áram felhasználásának növekedése, esetleg ráfagyott jégréteg miatt átmeneti zavarok keletkezhetnek az áramszolgáltatásban.
  • A hó súlyától az épületek tetőszerkezete károsodhat.
  • Tartós és intenzív ónos eső idején villanyvezetékek szakadhatnak le, és faágak is letörhetnek a rájuk rakódó jég súlya alatt.

Ha van idő felkészülni

  • Folyamatosan figyelje a híradásokat, időjárás-jelentéseket!
  • Készítsen elő hólapátot, sót, homokot, elemes rádiót és zseblámpát, tartalék elemeket!
  • A mobiltelefonját töltse fel, szerezzen be tartalék akkumulátort!
  • Halmozzon fel tartalékokat vízből, nem romlandó élelmiszerekből, gyógyszerekből!
  • Szerezzen be hordozható alternatív fűtőtestet és tűzhelyet!
  • Halmozzon fel tartalékokat tüzelőanyagból!
  • Egyen rendszeresen és fogyasszon bőségesen folyadékot, de kerülje a koffeint és alkoholt tartalmazó italokat.
  • Ha szembetalálkozik munkagéppel, csökkentett sebességgel haladjon el mellette, így elkerülheti, hogy szórás esetén a nagyobb sószemek kárt okozzanak az autójában, és biztonsággal kerülheti ki az ekéző jármű méretén túlnyúló ekeszárnyat!
  • Kerülje az elakadást! Kezdődő hófúvás, intenzív havazás esetén a legközelebbi lakott hely elérésekor helyezze biztonságba gépkocsiját, úgy várja be, míg az út ismét járható! Az elakadt járművek akadályozzák a hó eltakarítását, és a legnagyobb gondosság esetén is kárt okozhatnak bennük a munkagépek vagy a ráekézett hó.
  • Az elakadt gépkocsit lehetőleg ne hagyja egyedül az úton, vagy ha ott marad, akkor értesítési helyet és módot jelöljön meg feltűnően látható helyen!

Ha hóvihar miatt a kocsiban reked

  • Húzódjon le az autópályáról! Kapcsolja be a veszélyhelyzeti villogókat!
  • Maradjon a járműben! Ne szálljon ki gyalogolni, kivéve, ha lát egy épületet a közelben, ahol menedéket találhat! Legyen óvatos: a hulló hó esetleg eltorzítja az épület valódi távolságát: közelinek látszik, de túl messze van ahhoz, hogy a mély hóban oda lehessen sétálni.
  • Járassa a motort és a fűtést kb. 10 percig óránként, hogy melegen tartsa! Amikor jár a motor, nyissa ki az egyik ablakot a szellőzés végett! Ez megvédi az esetleges szén-monoxid-mérgezéstől. Időnként tisztítsa meg a hótól a kipufogócsövet!
  • Mozogjon, hogy a testmeleget megtartsa, de ne erőltesse túl magát!
  • Felváltva aludjanak! Egy személy mindig legyen ébren, hogy figyelje a mentőcsapatok érkezését!

Tanácsok szülőknek

A tragédiák elkerülése érdekében az otthonukban a gyújtóeszközöket zárják el, és hívják fel a gyermekek figyelmét a veszélyforrásokra! Magyarázzák el, mit kell tenniük, ha mégis bekövetkezik egy nem várt esemény!

Írják ki a telefon közelébe azokat a segélyhívó számokat, amiket a gyermeknek is jó tudni! Amennyiben mégis tűz keletkezik az otthonukban, azt azonnal jelezzék a tűzoltóságra, majd fizikai és egészségi állapotuknak megfelelő mértékben igyekezzenek megakadályozni a lángok elterjedését.

Központi segélyhívó:

112

Mezőtúri Katasztrófavédelmi

Kirendeltség

 

 

A hozzászólások nem engedélyezettek!