Jótékonysági est a kutyákért

 

Jótékonysági est a kutyákért

 

Immár harmadik alkalommal gyűltek össze a Szabó Gyula Művelődési Központban a kutyabarátok, ahol az „EB” az Ebekért Állatvédő Egyesület III. Jótékonysági estjét rendezte meg.

2013-ban gondolt egy merészet Szokoli Eszter és Serkédi Beatrix és saját erejükből és saját költségükön gondozásukba vették az akkori gyepmesteri telep árváit. Az elmúlt négy évben közel 400 kutyát mentetek meg és juttattak szerető gazdához.

Ez alkalomból az egyesület egyik oszlopos tagja Serkédi Beatrix mesélt a kutyatelep jelenlegi helyzetéről,a jövőről, tervekről és álmokról.

„Idén harmadszor rendeztük meg a Jótékonysági estet, ami most már mondható, hogy hagyománnyá vált. Az emberek többsége újra és újra rákérdez, hogy „Ugye jövőre is lesz Kutya bál?”. Ez hatalmas örömet jelent számunkra, hiszen vendégül láthatjuk a támogatóinkat és az érdeklődőket.”

Milyen hatása van az egyesületre egy ilyen jótékonysági est?

„Az egyesületre rendkívül jó hatással van, egyrészt év közben nem mindig jut időnk a marketingre, ezért ilyenkor a bál előtt és után egy két hónappal „berobbanunk” a köztudatba, sokkal több segítséget kapunk, legyen ez akár fizikai, akár anyagi. Rengeteg ember mozdul meg a jó ügy érdekében,gondolok itt a szervezésben való segítség nyújtásra.A másik jelentős hatás pedig az anyagi forrásaink bővítése.”

Milyen nehézségekkel néztek szembe a telepen? Hogyan zajlanak a mindennapok?

„Jelenleg, 15 kutyus él a gondozásunkban, 7 kennelben, ami többszörös telt házat jelent. Ez igencsak megnehezíti a mindennapokat. Ezen kívül napi szinten érkeznek megkeresések, hogy segítsünk egy-egy bajba jutott, vagy akár megunt kutyán. Sajnos ezeknek a megkereséseknek nem mindig tudunk azonnal eleget tenni, ezért érezzük szükségét egy új, nagyobb férőhelyes telepnek. Továbbá a jelenlegi telepen nincs víz és áram, ezért a két fő közfoglalkoztatott mindennapjai is elég nehezek. Az ivóvizet 10-20 literes kannákban tudják a telep lakóinak kijuttatni. Az áramot pedig fejlámpák helyettesítik. Igyekszünk leküzdeni a nehézségeket, amit úgy érzek, hogy egy nagy csapatként az elmúlt 3,5 évben nagyon jól sikerült.”

Milyen lehetőségeitek vannak még, amivel a támogatóitok táborát bővíteni kívánjátok?

„Több ösztönzési módon is próbálkozunk. Egyik nagyon jól működő dolog az egyesület saját Facebook oldalán található felhívások és hirdetmények, amelyben leírjuk, hogy éppen mire van szükségük a telepe árváinak. Viszont a legnagyobb és legjobban futó a helyi piactéren zajló Becsületkasszás Bolhapiac. Ilyenkor a segíteni szándékozó emberek az egyesület számára adományozzák az általuk már nem használt tárgyakat és ruhaneműket, melyeket a „vásárok” alkalmával tudunk értékesíteni. Ezek bevételeiből tudjuk a felhalmozott állatorvosi költségeinket rendezni.”

Állandó támogatókkal is rendelkeztek, akik ugyanígy szívükön viselik a kutyák sorsát,mint ti?

„Az állandó támogatók száma szépen gyarapszik. Egyre többen ismerik meg munkánkat, melynek köszönhetően többen visszatérő vendégek a telepen. Vannak, akik élelemmel, vannak, akik a mindennapi feladatok elvégzésében, és vannak, akik kifejezetten az orvosi költségek rendezésben segítenek. Azt hiszem az egyik legkiemelkedőbb állandó támogatónk egy kedves és nemes hölgy, aki nyugdíjemelésének összegét minden hónapban kutyusainknak utalja. Különleges tisztelet jár állatorvosunknak, Dr. Tálas Sándornak, amiért mindig minden körülmények között számíthatunk rá. Továbbá szeretnénk minden lelkes és együtt érző embernek ezúton is megköszönni a rengeteg segítséget. „

Mi a jövő? A nagy álom?

„Többször hangsúlyoztuk már, hogy a legnagyobb álmunk egy új otthon kialakítása a kutyusok számára. Fontos, hogy megfelelő körülményeket alkossunk számukra, pl. legyen az új telepen víz és áram, valamint a megfelelő méretű és szerkezetű kennelek. Ezek kiépítése bonyolult és összetett feladat, ami nem csak az anyagiakat jelenti, hanem a munkálatok és a kivitelezés megszervezését is. Szerencsére rengeteg helyi és fontos, hogy vidéki vállalkozó kedvű fiatal áll mellettünk. Az első munkálatok 2015-ben kezdődtek, ekkor az új telep kerítésének betonoszlopai kerültek végleges helyükre. Sajnos az időjárás nem volt túl kedvező, ezért már csak 2016. tavaszán tudtuk az oszlopok dróthálóval való körbekerítését megvalósítani. Ezután 6 db kennel alapjának kiásása következett, majd 5 db, egyenként 18 nm-es kennel lebetonozása. Gondoltunk a nyári meleg napokra, ezért a kerítés mentén végig fákat ültettünk. Az idei tervünk mindenképp a kennelek vasanyagainak beszerzése, és a kennelek végleges megépítése, továbbá az áram bevezetése. Reméljük, hogy az előző évekhez hasonlóan, együtt, csapatként meg tudjuk valósítani, és az álmunk hamarosan megvalósulhat.”

 

Hihetetlen tenni akarás és összefogás van az egyesület mögött. Minden adományt, felajánlást szívesen fogadnak. Szombat délelőttönként kutyasétáltatást szerveznek. Keressék fel őket bátran. Sok erőt kívánok és azt, hogy álmaitok váljon valóra!

Köszönöm szépen a beszélgetést.

 

Herczeg Renáta

A Jótékonysági est képei az alábbi linken megtekinthetőek!

 

A hozzászólások nem engedélyezettek!