Különleges fotókiállítás és könyvbemutató

Különleges fotókiállítás és könyvbemutató

Kétszeres hatás, kétszeres pillanatok érték azon vendégeket, kiknek a hétfő délutánjuk a Szabó Gyula Művelődési Központba vezetett, ahol is megtekinthették Szaszkó Antal fotókiállítását és lánya Szaszkó Gabriella könyvbemutatóján is részt vettek.

DSC_8213

Hatalmas kíváncsiság övezte a családi apa-lánya eseményt. Nem lehet és nem is szabad egy kalapba besűríteni a két egymás után zajló eseményt.
Holló András intézményvezető köszöntő gondolatait követően Dezső Dóra népművelő a tőle megszokott fantasztikus gondolatokkal nyitotta meg a kiállítást. Elsőként mutatta be Szaszkó Antal fotográfus történetét.
Tizenéves kora óta fényképezéssel foglalkozik. A Körös Fotóklub aktív tagja volt. Mindig az elvontabb témák érdekelték, abban látott fantáziát, azt a pillanatot szerette volna tovább adni és képein megjelenítetni. Ma, amikor már mindegyikünk kezében ott a mobiltelefon, mellyel képek százaival örökítjük meg a hétköznapokat, nehéz elképzelni, hogy valaki még a hagyományos fényképkidolgozást alkalmazza. Szaszkó Antal a mai napig ezt a technikát alkalmazza.
Képei között megjelenik témaként az Alföld. Nem a termékeny Alföld, hanem az alföldi lét megtartóerejének szétesése, a lassú pusztulás érződik képein. Másik fontos témája a krakkói sorozat, az ódon és romantikus város bemutatása. További képei a trófea sorozat és az aktok. Ez utóbbiak komoly sikereket, eredményeket hoztak készítőjének. A legkülönlegesebb díja az oregoni díj, melynek története egyedülálló. S hogy közelebb érezzük magunkat a fotóshoz Dezső Dóra elmesélte a közönség eme díj háttértörténetét. „15 évvel ezelőtt egy aktfotó táborban készült egy olyan kép, mely később több kiállításon is szerepelt. Eltelt 15 év és felvetődött a kérdés: Mi lehet az akt modelljével? Az internet segítségével egymásra talált a modell és fotósa. Nem telt sok időbe és elkészültek az újabb fotók ugyanabba a pózba, melyek meghozták az oregoni kiállítás lehetőségét.”
Szaszkó Antal a mai napig megszállottan ragaszkodik a hagyományos fényképezéshez, a hagyományos technikához. „A képek már a készítés előtt készen vannak a fejében és nem a pillanat megragadása a cél. Képei többségét előre kitalálja. A képmódosító eljárás miatt minden képe egyedi.”

DSC_8236

Szaszkó Gabriella első könyves szerző könyve a Maradj velem kapcsán folytatott interaktív beszélgetés legfontosabb gondolataival ajánlom a könyvet mindannyiuknak! Gabi hosszú évek óta tudatosan építi pályáját. Pszichológiai tanulmányai szorosan kapcsolódnak az őket érdeklő témákhoz. A társadalom kérdései, az előítéltek, a mentális betegségek érdeklik leginkább. Egyik sem könnyen emészthető téma. Számtalan pályázaton ért el sikereket világszerte. Szórakoztató írónak tartja magát. „Már 12 évesen Stephen King könyveket vettem le a polcról és azokat olvastam.” - mondja Gabi. „Ez a vonzalom vitt a pszichológia irányába, ahol leginkább az esettanulmányok érdekeltek. Nem rezegtetnek meg a nem komolyabb témák.” Egy könyv megírása hosszú folyamatot ölel fel. Elmondása alapján van olyan, mikor csupán egy-egy mondatból alakul ki a fejezet. Vannak félretett, befejezetlen fejezetek. Az írónő szinte együtt él a szereplőkkel. Napi szinten alakítja az eseményeket. „Amikor elkezdek írni egy könyvet, láncszemenként alakul ki a történet és magam sem tudom mi lesz a vége.” A megjelent könyvnek van még további két kiadatlan része, melynek kiadásához sok szerencsét kívánok az írónőnek.
A délután folyamán Szaszkó Gabriella és Szaszkó Antal világában merültünk el. A fotókiállítást még senki sem késte le, hiszen március 3-ig a Szabó Gyula Művelődési Központ kistermében megtekinthető.

Herczeg Renáta

Az esemény képei az alábbi linken tekinthetőek meg. 

A hozzászólások nem engedélyezettek!