Városházi Galéria kiállítása

Városházi Galéria kiállítása 

A városháza emeleti aulája falán rendszeres rotációval megjelenő képkiállítások sorába most egy olyan alkotó munkái kerülnek, aki itt született, több szállal kötődött Kunszentmártonhoz, habár élete zömét Szegeden töltötte.

Ő dr. Séra István, testvére édesapámnak, dr. Séra Gyulának. Édesanyjuk a malomépítő Horváth Sándor leánya volt, aki feleségül ment a pusztaszenttamási  Almássy gróf gazdatisztjéhez, Séra Gyulához. Amikor a grófék az un. tanácsköztársaság réme elől elmenekülnek, ezzel az apa elveszíti állását, és Kunszentmártonba költözik a család a nagyszülők lakhelyére, de nem a malomban élnek, hanem az Alkotmány utcában. Itt született a nagybátyám 1920-ban.  A sorsa  a jogi pálya felé vezette, amit Kolozsvárott végzett, a kihelyezett szegedi jogi fakultáson. A diploma megszerzése után nem sikerült munkát kapnia – mint ahogy annak idején nagyon sokan – és akkor újból Kunszentmártonba jött, itt dolgozott a környéken, amíg be nem hívták katonának. Részt kellett vennie a II. világháborúban, aminek a végén hadifogoly lett, és több évet volt kénytelen eltölteni szörnyű körülmények között Grúziában. Már a táborban kitűnt remek rajzkészségével, felkérték portréképek készítésére, sőt ellenállhatatlan feladatként el kellett készítenie Sztálin arcképét egy hegyoldalra, a helyszínen található kövekből.

Hazatérve Szegeden a városi bíróságon kapott jogászi állást. Egész aktív idejét ezen a munkahelyen töltötte bíróként. A munkája mellett sok minden érdekelte, szabad idejében szívesen tett rövidebb – hosszabb kirándulásokat, élvezettel figyelte a természetet, madárvédő táborban gyakran óvott sólyomtojásokat a Bükkben. Kezdetben egyedül, később családjával, gyermekeivel járta az ország szépséges helyeit. Mindenben a szépség elvarázsoltja volt, azt kereste az élet minden területén. Az ötvenes évek elejétől fest, mindig a természetben, a látvány alapján. Autodidakta módon műveli magát, sok képzőművészeti könyv, albumok alapján. Szőnyi Istvántól tanult a legtöbbet, de erős hatással voltak rá a francia impresszionisták is. Kedves témái a vízpartok, napsütötte vagy alkonyati hangulatok, öreg házak, régi utcák. Sokszor festett itt Kunszentmártonban is, hangulatos képei születtek a Szelevény felé haladó Körös parton, vagy a napsütötte utcákon. Többfajta korszaka volt, benne megpróbálkozott a modernebb felfogással is, kemény kontúrral véve körbe a csendéletek formáit, de ez nem tartott sokáig. Az ő igazi módszere az impresszionista felfogás, a fény-árnyék és a formák-színek érzékeny megformálása. Többször részt vett városi kiállításokon, melyeket az igazságügy szakszervezete szervezett

 Nagyon érdekesek a vázlatos munkái. Lendületesek, jól megszerkesztettek, és nem igazán tudni, befejezett, expresszív képpel állunk-e szemben, vagy még csak a váza van meg az alkotásnak. Ezeket most már nem is tudjuk meg, mert 2 évvel ezelőtt eltávozott közülünk.

Ez a kiállítás tisztelgés mentorom, festészeti szemléletem elméleti és gyakorlati formálója előtt.

                                                                                                                  Séra Erzsébet

Várjuk kedves látogatóinkat a Városháza első emeletének aulájában

egy érdekes kiállítás megtekintésére. 

DSC_8926 DSC_8927 DSC_8929
DSC_8931

A hozzászólások nem engedélyezettek!