Patyi Ferenc emléktorna

Emlékezés és tisztelet Patyi Ferenc emléke előtt

A Kunszentmártoni Torna Egylet elnöke Patyi Ferenc immár 4. éve távozott az élők sorából, de a neve sportéletben a mai napig benne él. Mi sem bizonyítja ezt jobban, mint, hogy ebben az évben is, negyedik alkalommal került megrendezésre az az emléktorna, mely Patyi Ferenc nevét viseli.

— Kunszentmártonban született és itt végezte az általános iskolát. 16 évesen már a KuTE ifjúsági csapatában szerepelt. Technikás, jól cselező játékos volt. A felnőtt csapatba is bekerült, majd Szolnokra és Budapestre a Vasas csapatához igazolt. Sérülését követően is figyelemmel kísérte a KuTE labdarúgóinak szereplését, anyagilag is támogatta a sportegyesület működését. 2012-ben felkérték a KuTE elnöki tisztségének betöltésére, és megtiszteltetésnek vette a megválasztását. Támogatta, segítette és irányította a KuTE működését 2013 nyarán bekövetkezett haláláig.

Az egyesületnek városunkban közel száz éves múltja van, hiszen a Kunszentmártoni Torna Egylet 1922-ben alakult, az idei évben ünnepli fennállásának 95. évfordulóját. A Patyi Ferenc Emléktorna kapcsán Lengyel Zoltán főszervezővel, technikai vezetővel beszélgettem a Kunszentmártoni Torna Egylet Labdarúgó Szakosztály mindennapjairól és az emléktornáról egyaránt.

Hány csapattal működik jelenleg az egyesület?

Hét utánpótlás csapatot működtetünk, melyek többsége a megyei területi bajnokságban szerepel. Több csapattal részt veszünk a Bozsik programban. Férfi felnőtt csapatunk a megyei első osztályban szerepel.

Mi a 2017-es évben a cél?

Az utánpótlás korú gyermekek egészséges életmódra való nevelése. A labdarúgás tömegbázisának bővítése, igazolt labdarúgók számának folyamatos növelése.

Mit ad a sport a gyermekeknek? Mivel gazdagítja az életüket?

Minden sport, így a foci is kitartást, fegyelmet ad a gyermekeknek. Szabadidős elfoglaltságot biztosít, hogy a mai modern világban ne csak a négy fal nyújtsa a gyerekek számára az élményt, hanem a komfortzónából kilépve sikereket, örömöket könyvelhessenek el maguknak.

Jelenleg hány gyermeknek játszik az egyesületnél? Hogyan alakulnak az edzések?

Óvodás kortól kezdve több, mint 150 fő kunszentmártoni és környékbeli gyermekkel foglalkozunk, fokozottan olyan településekről, ahol nem működik Labdarúgó Szakosztály. A felnőtt és utánpótlás csapataink edzéseinek száma korosztályonként heti 3 alkalom. A labdarúgókkal foglalkozó edzők száma 5 fő. Az utánpótlás nevelést már az óvodában elkezdjük, teret biztosítva.

A nyár a táboroztatás időszaka. Az egyesület táboroztat?

Már hagyomány egyesületünknél, hogy június utolsó két hetében nyári tábort szervezünk az Érparti sporttelepen az utánpótlás korú gyerekeknek. A tábor jó híre elterjedt, így egyre nő a gyerekek létszáma. A foglalkozásokat az egyesület utánpótlás edzői végzik.

Mi a helyzet a téli időszakban? Hogy gördülnek át a holtszezonon?

Utánpótlás csapatainkat a téli holtszezonban is rendszeresen versenyeztetjük, részt veszünk minden teremtornán, melyre meghívást kapunk. Ebben az időszakban rendezzük meg Farsang Kupa teremtornát az U-16-os korosztálynak, ami az idei évben is hatalmas sikert aratott. A Patyi Ferenc Emléktornát az U-19-es korosztálynak szervezzük. Az Emléktornán, mint főszervező és, mint az egyesület technikai vezetője vettem részt.

Hány csapat vett részt a tornán?

Hat csapat vett részt különböző városokból. A célom minél inkább színesíteni a versenyt. A meghívásnak eleget tett és érkezett csapat Békésszentandrásról, Tószegről, Cserkeszőlőből, Kecskemétről kettő. Természetesen városunkat is képviselte egy csapat, igazán jó eredménnyel, hiszen az Emléktorna ezüstérmét elhozták. Sőt a legjobb kapus is a kunszentmártoni csapatból került ki Kelemen Dávid személyében. A legjobb hazai játékos Gödő Csaba lett. A Patyi család is megjelent az eseményen, ahogyan a korábbi években is. A díjak átadásában is közreműködtek. Biztos vagyok benne, hogy megható számukra egy olyan eseményen részt venni, ahol szeretett családtagjuk emlékét Városunk a mai napig „életben” tartja.

S hogy mi tartja és mi viszi előre a közel száz éve fennálló és aktívan működő egyesületet? A mozgás iránti szeretet, a közösség összetartó ereje, a csapatok, gyerekek, szüleik, edzők, tagsági tagok tenni akarása és a fociba vetett hite.

További eredményes felkészülést kívánok a bajnokságra!

Herczeg Renáta

Az Emléktornán készült képek az alábbi linken megtekinthetőek!

A hozzászólások nem engedélyezettek!