Terrorizmus és iszlám

Terrorizmus és iszlám

A terrorizmus az utóbbi években újra felütötte fejét Európában, és sok embert érdekel, milyen gyökerekre vezethetők vissza a vallási köntösbe bújtatott erőszakos cselekedetek. Tagadhatatlan, hogy a napjainkban zajló bevándorlási hullámmal egy időben tapasztalható az ártatlan emberek életét követelő merényletek szinte testközelben való megvalósulása, ezért nem véletlen a tárgykör iránti fokozott érdeklődés.

A témában felmerülő kérdésekre a kunszentmártoni Helytörténeti Múzeum meghívását elfogadva dr. Ferwagner Péter Ákos egyetemi docens, a SZTE Történeti Intézetének munkatársa igyekezett választ adni, bemutatva az iszlám vallás természetét, sokszínűségét. Előadásában rávilágított, hogy az iszlámot nem szabad teljesen az arab világgal azonosítani, hiszen keresztények is élnek ezen a területen, és az is bizonyított, hogy egy világszerte nagyon gyorsan terjedő vallásról van szó. Elmondása szerint az iszlám alapvetően békés indíttatású, melynek alaptételeiben nem engedélyezett az erőszak, a gyilkosság és az öngyilkosság. Mégis miért történhetnek Istenük nevében ilyen tettek? Nagyon sokrétű vallásról van szó, és a Korán értelmezése sem egységes…

Több kérdésre választ kapott az érdeklődő közönség, mégis maradtak homályos foltok, hiszen az analóg gondolkodás, az alapvetően más kultúra, a történelem és a politika változásainak megértése nem egyik pillanatról a másikra történik. A felvetett témák újabb előadások tárgykörét alapozták meg, így a hallgatóság körében megfogalmazódott, hogy dr. Ferwagner urat szívesen látják egy újabb beszélgetésre.

Czakó Gabriella

DSC_9040 DSC_9044 DSC_9045 DSC_9049 DSC_9050 DSC_9053 DSC_9054

A hozzászólások nem engedélyezettek!