Országos ergométeres verseny

 

Egy maroknyi közösség gyűlik össze hetente több alkalomból az általános iskola tornatermében. Egy maroknyi összetartó, küzdő, országos sikereket elérő közösség. A közösség mozgatórugója, Vincze Béla, a Kunszentmártoni Diáksport Egyesület elnöke, testnevelő tanár segített eligazodni az ergométeres világban.

Mikor alakultak?
—A Kunszentmártoni Diáksport Egyesület 2009- ben lett tagja a Magyar Evező Szövetségnek. Még azon év decemberben rendeztük az első ergométeres versenyt a Tisza Evezős Egylet Szolnok és a MESZ segítségével Kunszentmártonban, a Széchenyi épület tornatermében. Ettől az időponttól heti két alkalommal van – főképpen téli időszakban – ergométeres edzés (kedden, csütörtökön) kiegészítő tevékenységekkel.

Mit lehet tudni az ergométerről, mint eszközről?
— Az ergométer a téli felkészülés legfontosabb eszköze, a mozgás, hasonló az evezős hajóban végzett mozgáshoz. A gép a test minden porcikáját megmozgatja, ízületkímélő, s talán a legsokoldalúbb izomfejlesztésre készteti a használóját. Az iskolában minden évben felmérjük a felső tagozatos tanulókat és dokumentáljuk a Magyar Evezős Szövetség felé.

Hányan járnak az edzésekre?
— Közel 20 gyermek űzi ezt a sportágat. A diákok szülei is edzenek nálunk, illetve a Tűzoltóságról több személy.

Ott létemkor éppen a kisebbek edzettek nagy összetartásban, egymást segítve. A negyedik osztályos Hircze Fanni október óta látogatja az edzéseket, és elképesztő eredménnyel büszkélkedhet. „Februárban országos II. helyezést értem el. Nagyon megszerettem ezt a mozgást. Mindig várom a keddet, hogy jöhessek Béla bácsihoz és a többiekhez. Nem sok lány jár edzésre, de a pár hónap után elért országos helyezés, szép jövőt ígér.

Szűrös Milán 6 éve űzi ezt a sportágat, már más városban tanul, de visszajáróként a mai napig edz, sőt csapatban az országos győri versenyen is részt vett. „Ha időm engedi ugyanúgy járok edzésre, mint korábban. A kicsik nagyon ügyesek, sokat segítek nekik, ahogyan anno a kezdetekkor nekem is segítettek.” 

A fiatalok az otthon ülés helyett edzeni járnak és kőkeményen dolgoznak, készülnek és minden feladatot örömmel teljesítenek, hiszen látják maguk előtt a kitűnő példákat, hogy a kitartás és a hit mikre nem képes. Kondor Csaba 2003-ban találkozott az evezős ergométerezéssel egy iskolai diáknapon, ahol olyannyira beleszeretett, hogy vásárolt is egy gépet magának és éveken át azon gyakorolt. „Ötször voltam versenyen. Két ezüstérmet és három bronzérmet szereztem. A legkedvesebb verseny számomra az volt, amikor 2015-ben indultam kétezer méteren is, és akkor egy futamban húztam olyan versenyzőkkel, akik már részt vettek olimpián is - mint például Simon Béla, Juhász Adrián és Pétervári Molnár Bendegúz. Minden versenyemért nagy köszönettel tartozom még Vincze Béla tanár úrnak, mert a KDSE segítette a felkészülésemet - rendszeresen bejártam húzni a Széchenyi lakótelepi iskolába.”

A győri versenyen elért eredmények:
Harangozó Attila a Masters C amatőrben második lett, Kondor Csaba a Masters B amatőrben harmadik. Két csapat is indult a versenyen, ahol az egyik csapat 7., a másik pedig 23. helyezést érte el. 

A tornaterem mellett egy sikerfal található az elmúlt évek alatt szerzett versenyek eredményeiből. Kívánom, hogy a 2017-es évben is számos képpel bővüljön a fal és minél többen ismerjék meg ezt a testet-lelket megmozgató sportágat.

Herczeg Renáta

Az interjúkor készített edzés képei az alábbi linken megtekinthetőek!

A hozzászólások nem engedélyezettek!