Húsvétolás Kunszentmártonban

„Itt a húsvét, itt a nyúl…”

 Húsvétolás Kunszentmártonban

A tavasz első, várva várt ünnepe a húsvét, melyhez számos hagyomány köthető Kunszentmártonban is. Egy részük a múlt homályába veszett, más részük máig megőrződött.

A néphit úgy tartotta, aki nagypéntek hajnalban megfürdik, egész évben egészséges lesz.

A ház vagy tanya körül élősködők, kártevők elűzését szolgálta a nagypénteki vagy nagyszombati kolompolás. Rossz edényeket, lábasokat ütögettek össze minél nagyobb zajt keltve, és közben a következő rigmust mondogatták:„Kígyók, békák távozzatok, megszólaltak a harangok!” Kunszentmártonban még az 1960-as években is élt-e szokás.

Húsvét előtt mindenféle finomságot készítettek a háziasszonyok: kalácsot sütöttek, kocsonyát, sonkát, töltött káposztát főztek. Az első világháború idejéig Kunszentmártonban a kalácsot, kolbászt, sonkát, tojást az első húsvéti szentmisén megszentelték. A pásztorok, gulyások ilyenkor szedték össze természetbeni járandóságaikat.

A két legismertebb húsvéti szokás a tojásfestés és a locsolkodás. A locsolóknak szánt tojást már húsvét előtt megfestették a lányok. A húsvéthétfő a locsolkodás napja, amikor is a legények jövendőbelijüket, a fiatal férjek rokon asszonyokat locsoltak. A locsolókat sonkával, itallal vendégelték meg.

A kunszentmártoni Helytörténeti Múzeum színes program kavalkáddal várta április 12-én a húsvétra készülőket és minden kedves érdeklődőt. A régi piactérre vonulva az általános iskola alsó tagozatos gyermekei felelevenítették a kolompolás hagyományát: mindenféle zajkeltő eszközzel kiűzték a házakból, kertekből a kártevőket. Visszatérve a Múzeumba, folytatódott az immár hatodik éve sokak által várt, és közkedvelt „Kösd fel a nyúlcipőt” című program. Újból összemérhették kedvenc nyulaik gyorsaságát és szépségét a nyúltulajdonosok, a különböző generációk a tojásgurító versenyen próbálhatták ki magukat. A kézműves foglalkozásokon a húsvét témakörében készíthettek különféle díszeket az ügyes kezűek. A nyuszi- és báránysimogatás mellett ebben az évben lehetőség adódott valódi kis nyulak megvásárlására is.

Köszönjük a programok megvalósításában nyújtott segítséget Makra András hangulatfelelősnek, Kovács Mariann és Dr. Tálas Sándor zsűritagoknak, Kiss Györgyi rajztanárnőnek, Csongrádi Béla bűvésznek és az ÁMK összes dolgozójának.

Harangozóné Tóth Éva, Kissné Fehér Edit

A rendezvény képei az alábbi linken megtekinthetőek!

A hozzászólások nem engedélyezettek!