Asztrofotó kiállítás

Az égbolt egy darabkájának megörökítése

Lenyűgöző asztrofotó kiállításon vehettek részt azon Kedves lakosok, akik a kunszentmártoni Helytörténeti Múzeum legújabb kiállítására kíváncsiak voltak 2017. április 20-án.

Ki ne tekintett már fel az égre egy-egy csillagos éjszakán a lepedőn fekve az ég kifürkészhetetlen csodáit pásztázni? A látvány mindenkit rabul ejt. Egyszerre felfoghatatlanul mesés és varázslatosan gyönyörű. A különleges kiállítást Hegedűs Éva nyitotta meg, akinek személyes érintettsége is van az égbolt pásztázásában. Már kisgyermekként rabul ejtette a látvány, később a Kunszentmártoni Csillagászati Egyesület

Bagi László és Bach Zoltán felnőtt korukban ismerkedtek meg az asztrofotózás rejtelmeivel, melynek egyik legfontosabb alapja a türelem. Számos apró részletnek kell pont abban az időben, pont tökéletes helyen lennie, hogy azok a csodák, melyeket elhoztak a kunszentmártoni lakosoknak, megvalósulhassanak.

Bagi László és Bach Zoltán asztrofotósok képei olyan lehengerlően inspirálóak, hogy az ember alig várja a napnyugtát és azt, hogy a képeken látott csodákat önmaga is felfedezhesse az égbolt ragyogásában.

A megnyitón kiderült, hogy nyaranta éjjel 11 óra és hajnali 3 óra, míg télen tiszta égbolt esetén, már sötétedés után a legalkalmasabb az idő a fotózásra. Egy expozíció közel 6 percet vesz igénybe. A fotósok a maximálisan tökéletesre törekednek, ezért nem ritka, hogy 10 fotóból 7-től búcsút intenek. Az utómunka is közel 10-15 órát vesz igénybe.

Az asztrofotó kiállítás egészen május 12-ig megtekinthető. Bizton állíthatom, hogy megéri ellátogatni a múzeumba, mert a képek segítségével közelebb érezhetjük magunkat az égbolt különleges világához.

Herczeg Renáta

A kiállítás képei az alábbi linkre kattintva megtekinthetőek!

A hozzászólások nem engedélyezettek!