Olvasókör

Olvasókör

Az Olvasókör városunkban hónapról – hónapra nyomot hagy azon irodalomszerető közösség életében, akik minden hónap utolsó hétfőjén összegyűlnek a József Attila könyvtárban. Hogy közelebb hozhassam a Kedves Olvasót és az Olvasókör közösségét, ötletindítókat, alapítókat és törzstagokat hívtam segítségül. Az egyik alapító Nagy Judit a kezdetek kezdetéről beszél, míg a másik alapító, Herczeg László az elmúlt két hónap témájáról adott összegzést. Továbbá két törzsolvasó számolt be élményeikről.

–Mi az Olvasókör elsődleges célja?
–Nagy Judit: Az elsődleges cél a magyar irodalom elfeledett, eltitkolt szerzőinek és műveinek bemutatása, olvasásra, újraolvasásra buzdítása. Egyben egy kis könyvtári olvasói közösség kialakítása, teljesen költségkímélő módon. A részvétel mindenki számára ajánlott, aki érdeklődik vagy már ismeri, szereti a magyar irodalmat. Kiváló alkalom egy jó kis beszélgetésre, közös gondolkodásra, éneklésre, egymás megismerésére is.

Melyik volt a legkedvesebb alkalom?
–NJ.: A kedvenc a Wass Albert 24 órás felolvasóhoz kapcsolódott. Bele mertünk vágni és nagyon meghitt órákat töltöttünk így a felolvasáson. Még Öcsödről is átjöttek. Bekapcsolódtak pedagógusok, zeneiskolai tanárok és tanulók. A közös cél érdekében jól sikerült összefogás volt. Nekem szívügyem Wass Albert műveinek közvetítése, nagyon örültem, hogy ennek érdekében sikerült ezt a küldetést teljesíteni. 

Balla János már évek óta bekapcsolódott az Olvasókör munkájába.
A közös felolvasás élménye hatalmas értéket ad számára. Rendszerességet, összetartást, összeszokott baráti társaságot, akik havi szinten betérnek a könyvtárba, hogy egymás lelkében nyomot hagyjanak egy-egy mű felolvasásával. Az örömpillanatok ellenére szomorúan konstatálja minden egyes alkalommal, hogy a fiatalság nem képviselteti magát ebben a körben. „A legkedvesebb alkalom az Arany János este, illetve, amikor az irodalom szórakoztatóbb műveiből olvastunk fel egymásnak.”

Jordán Ágnes több ponton is kapcsolódik a könyvtár és ezáltal az Olvasókör életébe. „Az olvasmányélmény megosztásáért, átadásáért mindenkinek szívből ajánlom az olvasóköri alkalmakat. Egy-egy felolvasott részlet más előadásában, teljesen új perspektívát tud adni a műnek. A legkedvesebb emlékem, a tavalyi évben Költészet napján tartott előadásom József Attila életéről, műveiről, amelyre szépszámú közösség volt kíváncsi.”

Herczeg László az Olvasókör elévülhetetlen szerepének tartja az irodalmi művek szárnyalását és a közösségépítést. Legutóbbi két alkalommal Arany János és Tömörkény István műveiből történt felolvasás. „Az olvasás megszeretésében hatalmas szerepe van a családnak és az iskolában a tanároknak. A gyorsuló modern világnak köszönhetően a mai korosztály kevésbé vesz könyvet a kezébe, ül le és mélyed el gondolataiba. Pedig mindannyiunk számára megérné.”

Olvassunk minél többet, és javaslom, látogassanak el egy-egy
olvasóköri délutánra, szerintem nem bánják meg!

Herczeg Renáta

A hozzászólások nem engedélyezettek!