Országos elismerésben részesült Hegedűs Krisztián

Országos elismerésben részesült
Hegedűs Krisztián

Közéleti és szakmai munkájának elismeréseként a Pulszky Társaság – Magyar Múzeumi Egyesület díját vette át Hegedűs Krisztián néprajzos-történész muzeológus, a Kunszentmártoni Általános Művelődési Központ igazgatóhelyettese. A díjazott beszélt az elmúlt 13 év múzeumi munkájáról.

Mit érdemes tudni a Pulszky Társaság – Magyar Múzeumi Egyesületről?
– Az egyesület az egész múzeumi szakmát felölelő, nagy létszámú, országos egyesület. Több alkalommal rendeznek konferenciákat, melyeken az aktuális múzeumokat érintő kérdésekre keresnek választ. Az egyesület névadója, Pulszky Ferenc, a magyar múzeumügy fontos személyisége volt a 19. század végén, illetve a Nemzeti Múzeumnak volt igazgatója. A múzeumok hőskorában az alapokat rakta le. Pulszky Ferenc fia, Pulszky Károly szintén múzeumi területen tevékenykedett. A róla elnevezett díjat, a Pulszky Károly díjat a 40 év alatti muzeológusok kaphatják meg.

Milyen állomások voltak az életében, melyeket fontosnak tart?
– 2004-ben kerültem a múzeumhoz. Mögöttem van 50-60 időszaki kiállítás, amelyek sikeréhez közreműködőként vagy ötletgazdaként, kurátorként járultam hozzá. Részt vettem nemzetközi kiállításokban is Eisenstadttól Milánóig. Emellett ott van az egyéb szakmai munka, a gyűjtemények kezelése és a kutatómunka. Sokáig a Kerületiház, a börtön története volt a kutatómunkám fő csapásiránya. Foglalkoztam már a helyi zsidóság történetével, a méhészettel. Jelenleg a kunszentmártoni egyesületek történetével foglalkozom, társadalomtörténeti oldalról próbálom ezt a területet feldolgozni, olyannyira, hogy a doktori dolgozatomat is ebből készítem.

Mi fontos az egyesületnél egy-egy díj odaítélésekor?
– A díj odaítélésben fontos volt a szakmai munka minősége, a pályázati tevékenység a fejlődés tekintetében, a díjak, melyeket megkapott már a Múzeum. Ez egy hosszú sikertörténet, hogy a múzeum erre a szintre eljutott, ahol most tart és a múzeummal együtt tudott fejlődni az én pályám is. A kettő nem történt volna meg egymás nélkül. Ahhoz, hogy egy ilyen elismerésben részesülhettem, az a hosszú, közös munka eredménye, amit itt kívánok megköszönni minden munkatársamnak. Sikereket elérni szenvedéllyel és a munka iránti alázattal lehet. Ha az ember elég kitartó,
akkor mindig megvan a munkába fektetett erő gyümölcse.

Gratulálunk a Pulszky Károly díjhoz,

és további eredményes kutatást kívánunk!

Herczeg Renáta

A hozzászólások nem engedélyezettek!