A Művészetoktatás napja

Művészetoktatás napja

’’Tűz a vízzel-víz a tűzzel”

Megalakulásunk 21. évében ismét együtt köszöntöttük a Magyar Művészetoktatás Napját a Bartók Béla teremben. 2017. május 13-án a Kunszentmártoni Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola  a Kunszentmártoni Alapfokú Művészeti Iskolával  ’’Tűz a vízzel-víz a tűzzel’’ címmel nyitotta meg a közös rendezvényt. Immár hagyománnyá vált, hogy minden év tavaszán a rajziskola és a zeneiskola egymást támogatva zenei és képi élményt nyújt a programra ellátogatóknak.

A rajziskola éves témáját az őselemek-föld, víz, tűz, levegő-köré építette. A Zsinagóga falain visszaköszönnek a rajziskolás tanulók négy elemhez és a természetfeletti lényekhez fűződő alkotásai, mint például a világ teremtése, föld anyák, víz tündérek, a Főnix, a tűzmadár vagy az Unikornis. A Művészetoktatás napi programját is erre a tematikára építettük fel. Egységet akartunk alkotni a képek és a zene között. Míg lent gyermekmunkákba gyönyörködhettünk, a karzaton felnőtt alkotók kiállítása nyílt meg. Rajziskola tanáraként megtisztelve éreztem magam, hogy a világhírű Macskássy Izolda képzőművész képeivel egy légtérbe állíthattam ki a munkáimat, kolléganőmmel Molnár Adrienn tanárnővel együtt. Macskássy Izolda művészetére jellemző, hogy alkotásai nagyon dekoratívak és hangulatos színekben pompáznak. A kollázsoknak a selyem struktúrájának köszönhetően szinte mélysége, dimenziója van. A selyem-grafikák elmélyülésről és fantasztikusan kifejező erejű grafikai képességéről tesznek tanúbizonyságot. Nem véletlen tehát, hogy nagy népszerűség övezi körül a Művésznőt. Főleg a természetet, virágokat, gyerekeket, bohócokat vélhetjük felfedezni munkáin.

Szombat délután a négy őselemhez kapcsolódó művet hallgathattunk meg a Zeneiskola tanárainak előadásában. Hogy még közelebb hozzuk a zene és a képzőművészet kapcsolatát, műsor közben a rajziskolás gyerekek a ritmus hangulatára alkottak. Mindenki a neki tetsző őselemet kiválasztva pasztellkrétával absztrakt módon megpróbálta visszatükrözni színekben és formákban a dallam hangulatát. A műsor végén az ott készült művek bemutatásra kerültek. A Kunszentmártoni Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola részéről Bíró Istvánné igazgató helyettes, míg a Kunszentmártoni Alapfokú Művészeti Iskola részéről Ifj. Cseh András igazgató köszöntötte a vendégeket. Wenner-Várkonyi Attila polgármester úr felemelően beszélt a két művészeti iskola eredményes működéséről. Elismerését fejezte ki a művészeti iskolákat támogató szülőknek, tanítványoknak, tanároknak. Megtisztelő volt, hogy köreinkben köszönthettük Macskássy Izolda művésznőt. A zeneművek elhangzása után Takácsné Szilágyi Erzsébet az általános iskola igazgatónője beszélgetést folytatott a művésznővel. Selyemre festett alkotásai és selyem kollázs képei mind Magyarországon, mind külföldön népszerűek. Gyakori hazai kiállításai mellett a világ majd minden kontinensére meghívták alkotásaival. Rendszeresen kiállít Ausztriában, Német­országban pedig állandó tárlata van.

Beszélgetés után a gyerekek bemutatták a műsor alatt elkészült munkájukat. Gyönyörű színek és hangulatok tárultak a közönség elé. Egyfajta „képmutogatás” zajlott, mely már a 17-19.században Európában elterjedt vásári látványosság, amelynek során a komédiások, a képmutogatók egy összefüggő esemény képsorait bemutatva mondtak vagy énekeltek el egy többnyire tanulsággal záruló történetet. A rendezvény nagy meglepetése volt, hogy Varga Ákos a zeneiskola tanára egy kis játékra invitálta a közönséget. Kezünk és lábunk segítségével közösen eső hangjait próbáltuk megidézni. A program a kiállítás megtekintésével záródott. A rajziskolásokat kiemelkedő munkájuknak létrehozásában szakmailag Kiss Györgyi és Molnár Adrienn tanárnő segítette.

A rendezvény nem jöhetett volna létre a művészeti iskolai tanárok, dolgozók odaadó munkája, a diákok alkotásai és a műsorban elhangzó produkciók nélkül. Továbbá köszönet illeti a Kunszentmártoni Általános Művelődési Központ dolgozóit is, akik a helyszínt és a technikai hátteret biztosították a rendezvény sikeres megvalósításához.

Kiss Györgyi

rajztanár

Az esemény képei az alábbi linken megtekinthetőek!

A hozzászólások nem engedélyezettek!