Olvasókör Hajnal Józseffel

Olvasókör Hajnal Józseffel

A 88. Ünnepi Könyvhét keretében a kunszentmártoni városi könyvtár, az Olvasókör vendége volt Hajnal József újságíró, az Új Néplap egykori főszerkesztője, mely alkalomból a „Mákdobáló” címmel megjelent kötetét mutatta be.

Hajnal József hivatása az újságírás. Volt gyakornok és főszerkesztő az Új Néplapnál, de évekig a Magyar Rádió miskolci regionális stúdiójának vezetőjeként is dolgozott. A számtalan interjúalanyával készített beszélgetések, hivatalosan el nem mondható történetek elegyéből született meg a könyv, melyben múlt, jelen és jövő egyforma hangsúlyt kap.

A könyv címe első hangzásra figyelemfelkeltő lehet. A néphagyomány szerint a mákdobálás megvéd az ártó szellemektől, hiszen amíg a gonosz szedegeti egyesével a mákszemeket, addig az embert elkerüli. „Mákdobálni annyit tesz, mint nem félni. Semmitől.”

A könyv rendhagyó, nem megszokott felépítése, élet közeli mondanivalója, mindenki számára megfogható. A műben található történetek a jelenről szólva kötik össze a múltat és a jövőt. Csak úgy, ahogyan az életünket is éljük. A jelenben élve, amire a múlt mindig hatással van, a jelenben élve, ami formálja a jövőt.

Nagyon jó érzés volt látni, hogy a könyvbemutatón ugyanolyan derűsen, életigenlően, csillogó tekintettel beszélt és mesélt a kunszentmártoni születésű Hajnal József, mintha csak több száz fővel ült volt szemben.

Hajnal József gondolataival ajánlom mindannyiuknak a Mákdobáló című könyvet: „Ott úszik a pillanat: nevetve és sírva, szánalmasan és megdicsőülve. Libben a múlt, a jelen és a jövő.

Herczeg Renáta

DSC_5070 DSC_5071 DSC_5074 DSC_5075 DSC_5076 DSC_5077

A hozzászólások nem engedélyezettek!