Beke József Arany-szótár című könyvének bemutatója

Beke József Arany-szótár című műve

A KÉSZ-esték keretében Arany János születésének 200. évfordulójára kiadott Arany-szótár című könyvét mutatta be Beke József a Szabó Gyula Művelődési Központban 2017. szeptember 11-e délutánján. Az irodalomtörténet számára ajándékozott csodái: a Bánk bán-, a Zrínyi- és Radnóti-szótárat követően több mint nyolcévi kutatómunka után ebben az évben került kiadásra az Arany János költői nyelvét feldolgozó műve, amelyet MAGYAR ÖRÖKSÉG-gé nyilvánítottak.  

Az egyetemről kikerülve tanár úr első munkahelye a kunszentmártoni József Attila Gimnázium volt. Feleségével két fiúk születése után költöztek Kecskemétre, ahol egy gimnáziumban az irodalom tanításán kívül 22 éven át betöltötte az igazgatóhelyettesi pozíciót is. 

„Az irodalmi szótár arra való, hogy a régi korok nagy szellemeinek nyelvi értékeit átmentse az utókor számára. A nyelv természeténél fogva állandóan változik, így vannak olyan szavak, melyek eltűnnek, nyelvjárásokba mennek át, és csak a tájnyelv őrzi meg őket. Arany János szeretett ilyen szavakat is alkalmazni, gondoljunk csak elbeszélő költeményére, a Toldira, melyet úgy írt meg, hogy némely szavak magyarázatát ő maga megadta” - mondta könyvéről Beke József.

A kitartás, az alázat, a rendszeres és kitartó munka eredményéből megszületett az irodalomtörténet egy újabb fényes csillaga. Talán a szellemi tudás és frissesség egyik kulcsismérve, hogy nincsen megállás. Következő célja, hogy az 1991-ben Katona József 200. évfordulóján megjelent Bánk bán-szótárat elektronikus módon újra elkészítse, ugyanis ez már nem kapható, viszont a dráma remélhetőleg az iskolákban kötelező alapmű marad.

A könyvbemutatón számos egykori tanítvány és pedagógus jelent meg tisztelegve Beke Józsi bácsi munkássága és elhivatottsága előtt.

Herczeg Renáta

DSC_9539 DSC_9541 DSC_9542 DSC_9543 DSC_9545 DSC_9546 DSC_9547 DSC_9548 DSC_9549 DSC_9550 DSC_9551 DSC_9552 DSC_9553

 

 

A hozzászólások nem engedélyezettek!