A víz a jövőnk?

A víz a jövőnk?

A KÉSZ és a Kunszentmártoni Gazdakör vendége  szeptember 25-én Kékesi Márton, a Zöld Áramlat Alapítvány szakmai irányítója volt.

A 2010-ben alapított Zöld Áramlat Alapítvány a fenntartható fejlődés gondolatának népszerűsítését tűzte ki céljául, fő tevékenysége a környezettudatos életmódra nevelés, szemléletformálás.

A környezeti elemek közül – talaj, levegő, víz, élővilág (természeti környezet), települési (épített környezet) a levegő (klímavédelem) és a víz (vízkészletek szűkössége) az, amelyet kiemelt figyelem övez világszerte.

Az alapítvány életében a megújuló energiaforrások alkalmazása mint fő profil mellett – és ezzel összefüggésben – a víz és a klímaváltozás kérdésköre is fontos tényező.

Az ember és a víz viszonyában a holisztikus szemlélet igencsak indokolt, az ivóvíz biztosítása, a mezőgazdasági hasznosítás, a közlekedés, az energiatermelés és az árvízvédelem szempontjait együttesen szükséges vizsgálni.

Kékesi Márton vitaindító előadásában többek között érintette a vízlépcsők kérdését. Meggyőződése, hogy szükség van a csongrádi és a bökényi duzzasztó megépítésére, illetve megújítására, mert jó hatással lennének a mezőgazdaságon túl a folyók hajózhatóvá tételével  a gazdaság más területére is.

A jövőbeni kilátások feltételeit három szinten fogalmazta meg.

Gazdasági feltételek között a stabil és kiszámítható agrárpolitikát és a feldolgozóipar fejlesztését emelte ki. Biológiai szempontból célszerűnek tartja a megfelelő vízgazdálkodású, alkalmazkodóképes növényfajták nemesítését. A műszaki feltételek egyik fontos pontjaként olyan öntözőberendezések és rendszerek létrehozását és üzemeltetését javasolja, amelyek az adott körülményekhez jól igazodnak, és korszerű talajművelési és növénytermesztési eszközökkel együtt segítik a gazdálkodókat. Mindezek biztosítása hosszú időt vesz igénybe, de látja a politikai szándékot a cél elérésére.

A hallgatósággal folytatott kötetlen beszélgetés tapasztalatait, a felmerülő kérdéseket, kéréseket – mint a fenntartható fejlődés bizottságának tagja –  továbbítja a döntéshozóknak.

Tóthné Barna Mária

 

 

A hozzászólások nem engedélyezettek!