90 éves az Iparos Székház

90 éves az Iparos Székház

Évfordulóját ünnepelte ez év szeptember 18-án a volt Iparos Székház.

90 éves az Iparos Székház címmel nyílt meg legújabb kiállítása Szabó Tamásnak pont az évforduló napján és az adott helyszínen 2017. szeptember 18-án a mai Szabó Gyula Művelődési Központban.

Az Ipartestület 1887-ben alakult meg Kunszentmártonban. Történelme során mindvégig közmegbecsülésnek örvendve végezte munkáját: képviselte az iparosok érdekeit, ösztönözte a tanulást, bővítette a szakmai ismereteket, segítséget nyújtott a versenyképesség erősítésében. A régi mesterek nagy gondot fordítottak termékeik minőségére és kirekesztették a kontárokat a város közösségéből.” – mondta Holló András köszöntő gondolataiba. A sort Wenner-Várkonyi Attila polgármesteri köszöntése követte, aki kiemelte: „Az épület, melyet ünneplünk a kiállítás helyszínéül is szolgál. Nagy öröm, hogy a Területi és Operatív Program keretében benyújtott pályázatunkat siker koronázta és több, mint 70 millió Ft értékben energetikai beruházás fog az épületen belül megvalósulni.

Prof. Dr. Barna Gábor megnyitotta a kiállítást és a vendégeket képzeletben végigvezette az elmúlt több évtizeden át. „90 évvel ezelőttre erősödött meg az iparos réteg igénye, hogy új székházat építettek maguknak. A kiállított dokumentumokból jól kitűnik, hogy volt egy korábbi is. Az iparos társadalom a városban mindig jelentős réteget képviselt. A kiállítás a régi korok bemutatásán kívül azt a célt is szolgálhatja, hogy az iparosok áldozatkészségéből, közösségért végzett munkájukból erőt meríthetünk napjainkban is.”

A kiállításon évtizedes plakátok, fényképek, szolgáltatók dokumentumai tekinthetőek meg. Köszönet Szabó Tamás gyűjtőnek, aki a kiállítás anyagát biztosította és a Szabó Gyula Művelődési Központ munkatársainak, akik közreműködtek a kiállítás létrejöttében.

A ma használatos Szabó Gyula Művelődési Központ nevet Veres István tanácsnok kezdeményezésére 2015. július 15-e óta viseli az intézmény, mely több évtizede Kunszentmárton társadalmi életének központjává vált és a kultúra virágzásának színhelyéül szolgál.

Herczeg Renáta

A kiállítás képei az alábbi linken elérhetőek!

A hozzászólások nem engedélyezettek!