Kunszentmárton-Csíkszentmárton Határtalanul

KUNSZENTMÁRTON – CSÍKSZENTMÁRTON

„HATÁRTALANUL!”

Kunszentmárton és iskolánk húszéves kapcsolatot ápol Csíkszentmártonnal.

Csíkszentmárton a Csíki-medence alcsíki részében található. Tulajdonképpen két falu épült egybe, Csíkszentmárton és Csekefalva. A kapcsolat városi szinten indult, a két település nevének azonossága miatt. Az első próbálkozások kölcsönös látogatások voltak. Valódi nyomot akkor hagyott kinn városunk, amikor 1997-ben emléktáblát helyezett el a kászonaltízi templom falán. Kászonaltízben született Veress János néptanító, aki Kunszentmártonban megalapozta az inasképzést, ezért vette fel a szakközépiskola és szakmunkásképző intézet az ő nevét. Ugyanebben az évben állított kopjafát városunk Nyergestetőn, ahol 1849. augusztus 1-én zajlott a szabadságharc egyik csatája. Mindkét település Csíkszentmárton szomszédságában található. Ezek a helyek zarándokhelyek lettek testvérvárosi látogatásaink során.

Iskolánk 1996-ban vette fel a kapcsolatot a csíkszentmártoni Tivai Nagy Imre líceummal. Első látogatásunkra 1996. november 6-10. között került sor. A Soros Alapítvány pályázatának köszönhetően iskolánk irodalmi színpada és a Madárka Citerazenekar jutott ki Erdélybe, ahol a három ott töltött estén szórakoztatta Csíkszereda, Csíkszentmárton és Kászonaltíz közönségét. Emellett természetesen sor került a diákok közötti találkozóra is.A következő évben az irodalmi színpad újabb néhány napot töltött Csíkszentmártonban. A fellépések mellett felkerestük a kopjafát Nyergestetőn, és megemlékeztünk Veress Jánosról a pár hónapja állított emléktáblánál.

A következő évtől kezdve már a Julianus Testvériskola Program keretében utaztunk, ez a kapcsolat a Tivai Nagy Imre Líceummal tíz évig tartott a sikeres pályázatoknak köszönhetően. A kapcsolatot 2005-ben hivatalos dokumentumban is rögzítettük.

A kirándulások programjának állandó eleme Sándor János fafaragó meglátogatása, a csíksomlyói kegytemplom felkeresése, Farkaslaka és Orbán Balázs sírjának meglátogatása, és mindig megálltunk, hogy igyunk egy kortyot a Körösből, városunk folyójából a forrásnál.

Ez a kapcsolat az évek során elcsendesedett a távolság és az utazás költségei miatt. A Határtalanul! pályázat azonban lehetővé tette számunkra, hogy a régi ismeretségeket felelevenítsük és a megkezdett munkát folytassuk.

Pintér Edit

Fotó: Nyíri Csaba

DSC_9766

hatartalanul-logo

A hozzászólások nem engedélyezettek!