Pályaorientációs nap a középiskolában

Pályaorientációs nap a középiskolában

A kunszentmártoni általános iskola diákjai 2017. szeptember 22-én pályaorientációs napon vettek részt a Karcagi Szakképzési Centrum Kunszentmártoni Gimnáziumában, Szakgimnáziumában és Szakközépiskolájában. A rendezvényt az előző napi kedvezőtlen időjárás miatt az iskola udvara helyett a Kossuth úti épületben, valamint a Gimnáziumban bonyolítottuk le. A gyerekek különböző szakmák rejtelmeivel ismerkedhettek meg, bemutatókat láthattak.  

A felső tagozatos tanulók a Kossuth úti épületben vettek részt programokon. A megnyitón köszöntötte a résztvevőket Pardi Sándor úr, a Karcagi Szakképzési Centrum főigazgatója, valamint Kovács Benedek, megbízott igazgató úr is. A megnyitó után számtalan helyszínen várták a középiskola pedagógusai a szakmák után érdeklődő diákokat. Bemutatkoztak az érettségit adó szakgimnáziumi képzések, a turisztika és a CAD/CAM informatika. A tanulók különböző hungaricumokkal ismerkedhettek meg, ezzel kapcsolatban kvízkérdéseket tölthettek ki, továbbá megnézhették és kipróbálhatták a Legó robotot. A többi szakma is érdekes programokat nyújtott, az építészet szakmacsoporton belül ki lehetett próbálni, hogy milyen egy falat felépíteni, hogyan lehet burkolatot készíteni, milyen egy kőműves munkája. A lakatosok segítségével ördöglakatot készíthettek a vállalkozó szelleműek, ügyességi játékokat lehetett kipróbálni, valamint megismerkedhettek a gépészet szakmacsoporttal. Az eladó szakmába is betekintést nyerhettek a tanulók, megnézhették a diákok, hogy hogyan kell szépen összehajtani egy pólót, hogyan mérjük ki a termékeket eladóként, illetve fűszer felismerés is volt a feladatok között.

Az alsó tagozatos diákok a Gimnáziumban töltötték a délelőttöt, ahol több állomáson ismerkedhettek a különböző szakmák rejtelmeivel. Az állomásokon játékos feladatok segítségével mutattuk be a szakmákat. Készítettek medált, amelybe az általuk elgondolt nevet véshettek, játszottak Amerikából jöttem-et, ahol foglalkozásokat kellett kitalálni, szakmafelismerős játékokat, illetve különböző kézműves foglalkozások is voltak.

A diákok tartalmas délelőttöt töltöttek el középiskolánkban, jól érezték magukat, reméljük, hogy intézményünkben meg fogják találni azt a szakmát, amelyet majd szívesen választanának.  

  Práveczné Vincze Judit

A hozzászólások nem engedélyezettek!