Józsa László – A nép akarata. A közönség akarata.

Józsa László
A nép akarata. A közönség akarata.

Korábban még arról számoltunk be, hogy Józsa László, Kunszentmárton megbecsült polgára sikerrel vette az első akadályt, és a szavazatok alapján a középdöntőbe jutott a Megyei Príma Díjas jelöltek közé magyar irodalom kategóriában. Egy őszi délelőtt pedig otthonában már emlékeket mesél a Príma Díj ünnepélyes gálaestjéről, amelyen a Jász-Nagykun- Szolnok Megyei Príma Díj Közönségdíját irodalom kategóriában átvette Szolnokon szeptember 16-án a Szigligeti Színházban.

-Hogyan élte meg a díj elnyerését?
-A Közönségdíj a Nép szava, Isten szava. Sok ismerős, egykori munkatársak, tanítványok, barátok az ország különböző pontjairól, akik segítségével megkaphattam ezt a díjat. Hála és köszönet illeti őket.

-Meséljen az átadás pillanatairól! Milyen érzések keveredtek Önben?
-Egy saját portréfilm levetítése és a díjra jelöltek színpadra hívását követően került sor a díjátadásra. Az első sorban ülve nagy meghatódottsággal és csordultig telt szívvel fogadtam az eredményt, egyáltalán nem is számítva rá.

-Tudom, hogy a köszönő beszédét vastaps övezte.
-Igen. Köszönő beszédem nem az előttem szólókhoz hasonló volt, más oldalról közelítettem meg. A szüleim után a díjat az iskoláimnak köszönhetem. Nyolcvan évvel ezelőtt kezdtem első elemi iskolai tanulmányaimat. Különösen hálás vagyok az egri főiskolának, ahonnan nagy
eszmei értékeket kaptam kitűnő magyar- és történelem- tanáromtól. Ady
Endre Üzenet egykori iskolámba című versével köszöntem meg az elmúlt éveket. Amit iskoláimtól kaptam, annak a jutalma realizálódik a díjban, a közönség megbecsülésében.

-Mi viszi előre nap mint nap? Mi hajtja a hétköznapokban? Honnan szerzi az erőt, ami még mindig töretlenül alkotásra készteti?
-A tudás átadása, továbbítása a jövő generációjának. Vezérfonalam, hogy az általam összegyűjtött szellemi kincstárat tovább adjam az utánam következőknek. Ez volt a fő motivációm, míg tanítottam és nyugdíjba vonulásomat követően is. A célom továbbadni. Mindent, mindaddig, amíg abban érték van.

Nemsokára könyvbemutatón legújabb művével ad át egy újabb gyöngyszemet városunknak Kunszentmárton díszpolgára és most már a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Príma Díj Közönségdíjasa, Józsa László.
Ady Endre Üzenet egykori iskolámba című versének záró soraival köszönöm meg a beszélgetést, mellyel egy volt tanuló az iskolája iránti háláját méltóképpen kifejezheti.

Bár zord a harc, megéri a világ,
Ha az ember az marad, ami volt:
Nemes, küzdő, szabadlelkű diák.”

Gratulálunk és minél több értékes évet kívánunk még Laci bácsinak!

A fényképet készítette Csabai István.

Herczeg Renáta

A hozzászólások nem engedélyezettek!