Városi ünnepség

Városi ünnepség az 1956.október 23-án

kirobbant forradalom és szabadságharc 61. évfordulóján

Az 1956-os forradalom Magyarország népének a sztálinista diktatúra elleni forradalma és a szovjet meg­szállás ellen folytatott szabadságharca, amely a 20. századi magyar történelem egyik legmeghatározóbb eseménye volt. A budapesti diákok békés tün­te­té­sével kezdődött 1956. október 23-án, és a fegyveres felkelők ellenállásának felmorzsolásával feje­ződött be november 10-én.
Az ’56-os hősökre emlékezve Kunszentmárton Város Önkormányzata és a Kunszentmártoni Általános Művelődési Központ közös rendezvényt tartott a Szabó Gyula Művelődési Házban. A megemlékezést Pálfy Margit színművésznő Szindbád hazamegy című előadásával tette emelkedetté, majd Berec Zsolt Miklós a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Közgyűlés alelnöke tolmácsolta beszédében iránymutató gondolatait az ünneplő közönségnek.

A megjelentek Wenner-Várkonyi Attila polgármester úr vezetésével vonultak a Városházához, majd a Helytörténeti Múzeumhoz és az emléktábláknál elhelyezték koszorúikat, így tisztelegve honfitársaink áldozata előtt. Végül meggyújtották az emlékezés lángjait az 56-os kopjafánál. Klarinéton közreműködött Bahil Attila a Zeneiskola művésztanára.

Raymond Aron szavait idézve így emlékezhetünk nemzetünk szabadságáért vívott küzdelmére:

„A magyar forradalom… győzelem a vereségben, mindörökre egyike marad azoknak a ritka eseményeknek, amelyek visszaadják az embernek önmagába vetett hitét, és emlékeztetik… sorsa értelmére, az igazságra.”

Mert az igazság, igazság marad, ha a föld mélyére temetik is, ha el is hallgatják, és akkor is, ha valaki nem akar tudomást venni róla. Ezért győzött végül 1956. Győzött, hiszen belőle fakad mai szabadságunk.

Czakó Gabriella

Az ünnepség és a koszorúzás képei az alábbi linken megtekinthetőek!

 

A hozzászólások nem engedélyezettek!