Képviselői beszámoló 2017

Képviselői beszámoló 2017.

Az önkormányzati törvény előírása szerint a képviselő kötelessége, hogy tartsa a kapcsolatot a választópolgárokkal és évente legalább egyszer számoljon be a munkájáról. Ennek sokféle módon tehet eleget a képviselő, én évek óta személyes beszámolót tartok a munkámról. Így volt ez ebben az évben is december 13-án a Múzeumi Látványtárba vártam az érdeklődőket.

Általában nem nagy érdeklődés szokta kísérni ezt a képviselői beszámolót, hasonlóan történt ebben az évben is. Nem nagy létszámban, de nagyon aktívan vettek részt az érdeklődők a tájékoztatón.

Az Önkormányzat 2017. évéről röviden az alábbi megállapítást tettem: a lehetőségekhez képest nyugodt, tervszerű, a jogszabályoknak megfelelő módon végezte munkáját a Képviselő-testület. A lakossági igények és elvárások teljesítésének korlátot szabtak a pénzügyi lehetőségek. Hitelt nem vettünk fel adósságot nem csináltunk. A pénzügyi stabilitás egész évben folyamatos volt, amit a testület elhatározott, azt meg tudta valósítani, kivéve, azokat a dolgokat, ami nem az Önkormányzatunkon múlott.

Sajnos az elmúlt években nagyon sok feladatot, hatáskört elvontak az Önkormányzattól. A lakosság sokszor nincs tudatában annak, hogy az oktatáshoz, az iskolákhoz már alig van közünk, hogy a szemétszállítás kiszámlázásához semmi közünk és ezeken a területeken mi is csak panaszkodni tudunk.

A testület és a bizottságok működését rendben lévőnek, javuló színvonalúnak  minősítettem. Még mindig igen sok az olyan döntés, amelyben nincsen a Képviselő-testületnek valódi döntési joga, fentről megmondják, hogy mit kell döntenünk.

A város fejlesztéséről sok híradás látott napvilágot, erről itt nem kívánok részletesen beszámolni, arról tájékozódhatott a lakosság.

A város működtetése a korábbi évek színvonalán történt 2017-ben is. Véleményem szerint nem javult megfelelően a város összképe, arculata, nagyon sok a lakatlan, lepusztult, gondozatlan ingatlan, rosszak az utak.

Intézményeink kivétel nélkül javuló színvonalon, eleget tettek feladataiknak, gazdálkodásuk megfelelő volt, persze a lakossági igények ezen a területen is nagyobbak, mint a költségvetési lehetőségek. Intézményeinknek azon kell dolgozni, hogy a rendelkezésre álló forrásokból a lehető legtöbbet hozzák ki.

Az adózás és az adó végrehajtás terén a pozitív változások folytatódtak, csökkent a kintlévőség. A kunszentmártoniak nagyon nagy többsége tisztességes adófizető polgár, az Önkormányzat mindent megtesz annak érdekében, hogy mindenki eleget tegyen adófizetési kötelezettségének.

A saját tevékenységemmel kapcsolatban arról tudtam beszámolni, hogy egy rendkívüli ülés kivételével részt vettem valamennyi testületi és bizottsági ülésen (24 testületi és 32 bizottsági).  Igyekeztem felkészülni minden ülésre, ha volt lehetőség döntés előtt konzultáltam szakemberekkel, segítőkkel, az Mszp helyi tagjaival és szimpatizánsaival. Ezúton is köszönöm segítségüket.

Igaz Mszp-s képviselő vagyok de nem tartom magam ellenzéki képviselőnek, a testület munkájában nincs többségi és kisebbségi frakciózás, megítélésem szerint mindenki a város érdekében dolgozik.

Sokan keresnek meg különféle problémákkal, amikben igyekeztem segítséget nyújtani, sajnos sokszor nem lehet a problémákat megoldani. Talán az egyik legnagyobb és sokakat érintő problémánk a 45-ös főút városi szakaszának nagy forgalma. A Képviselő-testület és én is mindent megpróbálunk, hogy az elvett elkerülőt visszakapjuk és megépítésre kerüljön az új út, nem rajtunk múlik.

A tájékoztatóm végén igen élénk vita alakult ki, sok kérdés, vélemény , javaslat hangzott el. Többek között szóba kerültek a munkahely teremtő beruházások, a közvilágítás hiányosságai, a lakótelep gondjai, az óvodák működése, a temetők helyzete, a sportcsarnok felújítása, a jövő év kilátásai.

Jauernik István

DSC_3429 DSC_3430

DSC_3432

 

 

A hozzászólások nem engedélyezettek!