Katona Mihály, a madarak szerelmese

Katona Mihály, a madarak szerelmese

 

„Ha a természetet védelmezed,

szereted, törvényeit tiszteled és vele együtt élsz

a természet ölébe vesz,

madárdalra elringat, dédelget, éltet, és oltalmaz.

Ezért óvd, védd és őrizd

ezt a csodálatos sokszínű természetet,

hogy örökül tudd adni utódaidnak és továbbra is

Zenghessen a madárdalszimfónia.

/Katona Mihály Kunszentmárton/

 

A Mi és a világ KÉSZ esték előadássorozatának soron következő előadója Katona Mihály kunszentmártoni madárkutató volt, aki gondolataival, történeteivel közelebb hozta a madarak és az emberek világát egymáshoz 2018. január 22-én a Szabó Gyula Művelődési Központban megtartott előadásával.

A madarak és az emberek kapcsolata című művében Katona Mihály, a madarak szerelmese 207 képpel illusztrálva mutatja be az ember-madár barátságot. „Az ember-madár viszony a régmúltba nyúlik vissza, már az ókorban számos legenda, mítosz keletkezett erről. Különböző népek a madarakat misztikus lényeknek tartották vagy bálványként tisztelték.” – mondja az író. Gondolatokat oszt meg a madarak hasznáról és a tévesen megítélt kártékonyságukról, a tiszteletükről-megbecsülésükről. A könyv madár-fogás és mesterségek című fejezete jó néhány madárfogással kapcsolatos módszert és eszközt tár elénk. Bemutat érdekes mesterségeket a madarászattal kapcsolatban, amelyek valamikor eleinknek megélhetést biztosítottak, például a solymász, a darvász. A madarak az ember szolgálatában című fejezet lehetőséget biztosít az Olvasónak megismerni az ég urainak sokoldalúságát, amivel az embert szolgálták és segítették. A madarak szolgálták az embert a vadászatban, a hírvivésben, a halászatban, a gyógyászatban és még más területeken, melyeket az előadásból megtudhattunk.

Hosszú évek óta kutatja a madarak szokásait, sajátosságait, megszámlálhatatlan sok órát töltött tanulmányozásukkal, mely élményeket, tapasztalatokat mára előadásokon osztja meg közönségével, de fontosnak tartja, hogy a gyermekek a lehető leghamarabb közel kerüljenek az égbolt uraihoz, a madarakhoz, ezért az óvodákat, iskolákat is gyakorta látogatja.

Gratulálunk munkássága során elért sikereihez és kívánunk tanulmányozással töltött boldog órákat.

A rendezvény fényét emelte Balla Tibor citerajátékával.

Herczeg Renáta

A rendezvény képei az alábbi linken megtekinthetőek!

 

 

A hozzászólások nem engedélyezettek!