A Magyar Kultúra napja

A magyar kultúra napja

„195 évvel ezelőtt egy krisztusi korban lévő fél szemére vak fiatalember január 22-én letette lúdtollát az asztalra. Megszületett a vers, mely szíve legmélyebb rejtekeiből tört elő, mint egy bővizű patak. Ez volt a Himnusz.” Nyitó gondolatként Szabó Mihályné Magdika nyugalmazott iskolaigazgató ünnepi beszédének részletét olvashatják.

A magyar kultúra napját 1989 óta január 22. napján ünnepeljük. A fellelhető kézirat szerint Magyarország Himnuszát Kölcsey Ferenc 1823-ban ezen a napon fejezte be. A Magyar Kultúra Napja alkalmából a Kunszentmártoni Fúvószenekar újévi hangversenyére került sor a Szabó Gyula Művelődési Központban megrendezett ünnepségen 2018. január 20-a délutánján.

Szabó Mihályné különös módon emlékezett, szavai a ma emberéhez szóltak. Gondolják csak el! Ez az ország Kodály és Bartók országa, ez az ország Munkácsy országa, ez az ország Petőfi és József Attila országa, ez Kertész Imréé, ez Szentgyörgyi Alberté, Selye Jánosé, Hevessy Györgyé. Folytathatnám napestig a sort. Azt hiszem olyan elődök születtek, éltek itt, akikre méltán lehetünk nagyon büszkék, akiknek művészetéből, tudásából a ma emberei is erőt meríthetnek, akiknek élete ma is példaként állhat előttünk. Ugyanakkor nem szabad megfeledkeznünk nemzeti kultúránk napi hordozóiról, közvetítőiről sem. Amikor az anyuka a kisgyermekét kérleli, hogy „köszönj szépen”, amikor az óvó néni nagyon megdicsér, mert nem csöppentette el a kicsi a levest, amikor a tanító néni ujjait összeszorítva szurkol a kis verselőnek, amikor a tanár a fülét az ajtóra tapasztva hallgatja tanítványa érettségi feleletét, amikor a karmester felemeli pálcáját, amikor a rendező mély lélegzetet vesz a függöny felvonásakor, amikor a tudós századjára is kíváncsian hajol a mikroszkóp felé… mind, mind a magyar tudást, műveltséget, kultúrát adja tovább úgy, ahogyan ő is kapta az időben előtte járóktól.”

Kunszentmárton Város Önkormányzatának képviseletében Fazekas János alpolgármester köszönte meg Magdikának, hogy elfogadta a felkérést és mélyről jövő gondolataival ajándékozta meg a megemlékezésre ellátogatókat, erősítve nemzeti tudatunkat.

A Kunszentmártoni Fúvószenekar Kiss Tamás vezényletével hangversenyükkel fergeteges sikert aratva nyitották meg a 2018-as évet.

Herczeg Renáta

A rendezvény képei az alábbi linken megtekinthetőek!

 

A hozzászólások nem engedélyezettek!