Jogi tippek

Ingatlanvásárlás; CSOK, esetleg részletvétel?

Szakember segítségével vágjon bele!

 

jogi tippekAz ingatlanok tulajdoni viszonyait, és a rájuk bejegyzett jogokat, terheket a földhivatalok által vezetett ingatlan-nyilvántartás tartalmazza. A Vevő akkor mondhatja magáénak, amit megvásárolt, ha a tulajdonjogát az ingatlan-nyilvántartásba bejegyeztette.

 

Ingatlan adásvételi szerződés megkötéséhez nem elegendő a Felek és esetleg tanúk által aláírt szerződés megkötése, mert csak szigorú alaki és tartalmi előírásoknak megfelelő szerződés alapján történhet meg az ingatlan-nyilvántartásba a bejegyzés. Nem megfelelő okirat alapján a vételár teljes kifizetése ellenére sem lehet tulajdonjogot szerezni, ezért nagyon kockázatos még kisebb összegű vételár részlet teljesítése is.  Ha a vételár egy részét banki kölcsönből fizeti a Vevő, akkor a bank által kért többlet tartalmi elemeket is tartalmazni kell a szerződésnek, amelyek hiányában a vevő nem kapja meg a kölcsönt.

Ha az eladóval előzetes megállapodásunk van egy vásárlásról, érdemes ezt is írásba foglalni adásvételi előszerződésként, mert előfordulhat, hogy írásos okirat hiányában másik vevő vásárolja meg a szóban már nekünk ígért ingatlant.

Akár hosszabb részletfizetésben is meg lehet egyezni a vásárlás kapcsán, ilyenkor szintén már az első részlet megfizetése előtt érdemes ügyvédet felkeresni és a megfelelő formában megkötni az adásvételi szerződést.

Fontos tudni, hogy ügyvéd által szerkesztett és ellenjegyzett okirat alapján az ingatlan-nyilvántartásba olyan előzetes bejegyzéseket lehet és kell foganatosítani, amik védik a Vevőket és kizárják, ill. minimálisra csökkentik az esélyt a Vevő megkárosítására.

Szükséges az előzetes tudakozódás a közművekkel kapcsolatban is (víz, gáz, villamos áram), és a megfelelő jogi lépések megtétele, annak érdekében, hogy a Vevőt ne érje olyan kellemetlen meglepetés, hogy pl. a vízórát nem tudja addig visszaköttetni, amíg nem rendezi az előző tulajdonos tartozását.

Már egyedülálló szülők is igényelhetik a családok otthonteremtési kedvezményét (CSOK). Az egy gyermekre felvehető, legkisebb összeg 600.000,- Ft (de pl. 4 gyermekre ez már 2.750.000,- Ft), amely vissza nem térítendő támogatás és amit használt lakásra igénybe lehet venni. A támogatást a már meglévő, míg az azt megelőlegező kölcsönt  a jövőre nézve vállalt gyermekekre lehet felvenni.

Fontos körül járni, hogy a választott ingatlannak milyen feltételeknek kell megfelelni a támogathatósághoz, mert az előírt belmagasság hiánya, vagy az ingatlan mérete, benti konyha, vagy megfelelő fűtés hiánya akadályát képezheti a támogathatóságnak.

Az ingatlanvásárlásra igénybe vehető lakáshitelekre kamattámogatást is lehet kérni.

 

35 Év alatti, első lakáshoz jutónak minősülő személyek az adásvétel kapcsán a Magyar Állam felé fizetendő vagyonszerzési illeték fele alól is mentesülhetnek, amire 12 havi kamatmentes részletfizetés is igényelhető.

 

A környékbeli települések némelyikében önkormányzati támogatás is felvehető, akár a vételár 10 %-a erejéig is.

A Felek megegyezésének és a jogszabályoknak megfelelő tartalmú okirat elkészíttetése érdekében forduljon ügyvédhez.

 

A hozzászólások nem engedélyezettek!