Babaköszöntés

Babaköszöntés

Immár hagyományos, de különleges eseményét tartotta meg Kunszentmárton Város Önkormányzata a Városháza Dísztermében 2018. január 27. napján. Babákat köszöntöttünk. A 2017-ben született babákat, kik szüleikkel, nagyszüleikkel érkeztek szombat délelőtt az eseményre, melynek különlegességét az adja, hogy úttörő rendezvény lévén az országban kevés helyen emlékezik meg a város és fogadja polgárainak a legkisebbeket. 2017-ben 78 kisgyermek látta meg a napvilágot, melyből megállapítható, hogy az utóbbi három évben folyamatosan növekedett a születések száma Kunszentmártonban.
Wenner-Várkonyi Attila polgármester köszöntő gondolatait a következőkkel kezdte: „Az élet legnagyobb, legcsodálatosabb ajándéka a GYERMEK.” Boldog István országgyűlési képviselő is megtisztelte a rendezvényt, köszöntötte az ifjú kunszentmártoniakat.
A rendezvény után néhány szülő mesélt a kisgyermek előtti időszakról, a várakozás kilenc hónapjáról, a születés pillanatairól és élményeikről, amiket együtt éltek át mint család. Teljesen felforgatta Martin az életünket. A gyermeknevelés nem könnyű, nem minden rózsaszín, viszont a millió örömben gazdag pillanat elfeledteti a nehézségeket. Egy gyermek a legnagyobb boldogságot adja a világon.” – mesélte elsőgyermekes szülőként Debreceniné Ponyokai Szandra és férje, Debreceni Milán.
A rendezvényen nem csupán első gyermekes szülők, de első unokás nagymamák is jelen voltak. Majzik Bettina kislányával, Fannival és édesanyjával érkezett a babaköszöntésre. A boldog nagymama a mai napig csillogó tekintettel és örömkönnyekkel a szemében emlékszik vissza arra a napra, mikor a lánya megmutatta a terhességi tesztet, a kilenc hónap teljes izgalmára, a születés pillanataira és az azóta tartó szerelemre unoka és nagymama között. „Egy nagymama feladata, hogy kényeztesse unokáját és segítse a családot.” –mondta. Betti elmesélte, hogy hálás a nagyszülők segítségéért, ami nélkül a mindennapokat nehezebben koordinálná. „Tudatosan terveztük a párommal a gyermekvállalást. Szerettünk volna biztos alapokat biztosítani, és csak utána felelősséget vállalni egy kis csöppségért. Régen nem tudtuk elképzelni azt, hogy milyen lesz az élet vele, most pedig már azt nem tudjuk elképzelni, milyen az élet nélküle.” Az első gyermeknél talán megfigyelhető a túlféltés, de két gyermeknél már a szülők is könnyebben élik meg ismerős, visszaköszönő helyzeteket. Barabásné Balla Anikó és Ónodi-Gergely Regina is kétgyermekes szülőként mesélt csodáikról. „A gyermekek között húsz hónap a korkülönbség és a kezdeti időszak után most kezdjük érezni, hogy nem egyszerű az, amikor az egyik pici, a másik kicsi. Bízunk abban, hogy innen már egyszerűbb lesz.” – mesélte Regina. „Ahogyan növekszik a pici, úgy egyre jobban eljátszanak egymással.” – vette át a szót Anikó.A nagylányom sokat segít, és élvezi a nővér szerepét.” Meghatározó élményként beszélt a két anya a közös fürdésekről a nagy tesóval a nagy kádban, vagy épp arról, amikor már úszik a szoba. Végszóként mindenkitől elhangzott, hogy „Nem egyszerű, de nélkülük nem élet az élet.” 

A megkérdezettek a babaköszöntő rendezvényt kitűnő kezdeményezésnek és örök emléknek tartják mind a baba és szülő
számára. 2015-ben egy boldog nagymama unokája érkezésének örömére babazászlót készítetett és a városnak ajándékozva ma már lehetőséget biztosít, hogy ne csak a fájdalommal együtt járó fekete zászló, de egy új jövevény érkezésével a babazászló is kihelyezésre kerüljön a Városháza épületére. Nem kell tenni mást, csak kérjék a Polgármesteri Hivatalban, és már loboghat is az öröm zászlaja!
A 2017-ben született gyermekeknek Kunszentmárton Városának új polgárainak és szüleiknek nagyon jó egészséget és sok
boldogságot kívánunk. 

Herczeg Renáta

A Babaköszöntés képei az alábbi linken megtekinthetőek!

A hozzászólások nem engedélyezettek!