Húsvét a városban

„Itt a húsvét, itt a nyúl…”
Húsvétolás Kunszentmártonban

A tavasz első, várva várt ünnepe a húsvét, melyhez számos hagyomány köthető Kunszentmártonban is. Egy részük a múlt homályába veszett, más részük máig megőrződött. A néphit úgy tartotta, aki nagypéntek hajnalban megfürdik, egész évben egészséges lesz. A ház vagy tanya körül élősködők, kártevők elűzését szolgálta a nagypénteki vagy nagyszombati kolompolás. Rossz edényeket, lábasokat ütögettek össze minél nagyobb zajt keltve, és közben a következő rigmust mondogatták:„Kígyók, békák távozzatok, megszólaltak a harangok!” Kunszentmártonban
még az 1960-as években is élt ez a szokás. Húsvét előtt mindenféle finomságot készítettek a háziasszonyok: kalácsot sütöttek, kocsonyát, sonkát, töltött káposztát főztek. Az első világháború idejéig Kunszentmártonban a kalácsot, kolbászt, sonkát, tojást az első húsvéti szentmisén megszentelték. A pásztorok, gulyások ilyenkor szedték össze természetbeni járandóságaikat. A két legismertebb húsvéti szokás a tojásfestés és a locsolkodás. A locsolóknak szánt tojást már húsvét előtt megfestették a lányok. A húsvéthétfő a locsolkodás napja, amikor is a legények jövendőbelijüket, a fiatal férjek rokon asszonyokat locsoltak. A locsolókat sonkával, itallal vendégelték meg. 2018. március 28-án a kunszentmártoni múzeum színes programkavalkáddal várta a húsvétra készülőket és minden kedves érdeklődőt. A régi piactérre vonulva felelevenítettük a kolompolás hagyományát: mindenféle zajkeltő eszközzel kiűztük a házakból, kertekből a kártevőket. Az immár nyolcadik éve sokak által várt, és közkedvelt „Kösd fel a nyúlcipőt” című programon újból összemérhették kedvenc nyulaik gyorsaságát és szépségét a nyúltulajdonosok, s a különböző generációk tojásgurító versenyen, ügyességi versenyeken próbálhatták ki magukat. A kézműves foglalkozásokon a húsvét témakörében készíthettek különféle díszeket az ügyes kezűek, és lehetőség nyílt nyuszi- simogatásra is.

A LOCSOLÓVERS-ÍRÓ PÁLYÁZAT EREDMÉNYEI

I. helyezést Szilák Zsombor 2. c osztályos tanuló és A zsűri különdíjat ítélt Qin Fanni 5. osztályos tanulónak. A zsűri elnöke Jordán Ágnes, további tagok Jauernik Istvánné és dr. Pusztai Gabriella.

Tündérország szép kertjéből rózsavizet hoztam,
Ezzel foglak meglocsolni,
hogyha hagyod mostan.
Rózsavíz a kölni vizem,
Ma meglocsollak el se hiszem.
Szabad-e locsolni?
Szilák Zsombor

Igaz történet alapján
Húsvéti vers: A szóda
Eljött Húsvét napja, áldott ünnepünk második hajnala.
Jönnek a legények csapatokban, a lányos házba.
Ahogy illő lészen,locsolásra készen.
A legények szomjasak, kérnek szódát, buborékosat.
A leány a fagyasztóból előveszi.
Az ifjak hűs vízzel locsolnának, de nem jő belőle, így elsápadának.
A fiúk felkapják a lyányt, majd a fürdőbe viszik tovább.
Ott friss vízzel megfürdeték, a lyány egy életre megemlegeté.
Én nem vagyok ilyen legény.Milyen tojást kérjek én.
Qin Fanni

Tóthné Harangozó Éva

A rendezvény képei az alábbi linken megtekinthetőek!

A hozzászólások nem engedélyezettek!