Névadó ünnepség az Érparti sportpályán

Névadó ünnepség az Érparti sportpályán

Kunszentmárton Város Önkormányzata és a Kunszentmártoni Torna Egylet szervezésében megtartottuk 2018. március 3-án szombaton az Érparti sportpályán a pálya névadó ünnepséget, melyet Molnár Lajosról, a Kunszentmártoni Torna Egylet alapítójáról, első elnökünkről neveztünk el. Az intézmény eme naptól kezdve a Molnár Lajos Sporttelep nevet viseli.
Wenner-Várkonyi Attila polgármester köszöntő beszédében kiemelte, hogy Molnár Lajos, a hamarosan száz éves fennállását ünneplő, 1922. január 1. napján alapított Kunszentmártoni Torna Egylet első elnöke, és Kunszentmárton egykori főjegyzője elévülhetetlen érdemeket szerzett városunk sport- és közéletében egyaránt.
Veres István a KuTE tiszteletbeli elnöke személyesen is ismerte Molnár Lajost, meghatóan emlékezett sporttársára. „Molnár Lajos 1898. február 14-én látta meg a napvilágot Kunszentmártonban iparos család legfiatalabb, hetedik gyermekeként. Pályája kezdetén Budapesten volt számvevőségi tisztviselő, majd jegyzőgyakornok. 1922. augusztusától segédjegyző, majd 1934-1945 között Kunszentmárton főjegyzőjévé választották. Az 1930-as és 40-es években sokat tett városunk fejlődéséért. Többek között két híd építtettése, a település villamosítása, a vezérút megépítése, a csapadékvíz csatornáinak kialakítása, a járdák aszfaltozása, mind-mind azt segítette elő, hogy Kunszentmárton legyen a Tiszazug fénykévéje. Köztiszteletben álló városvezető volt és a sport „halhatatlanja”, hiszen a sport területén is kiemelkedőt alkotott. A focistákat a Körös partról felhozta a Liget utcába, ahol megépíttette a futópályát, a fedett lelátót, szertárakat és egy gondnoki lakást is. Akkoriban a szakosztályok vezetésében hatvan személy vállalt szerepet. A tanárok jelentősen besegítettek a sportmunkába, többek között Jeney József, Varga Ernő, Gulyás Gyula, Dóka Dezső. Az elmúlt 95 év legnagyobb dicsőségét Dani Margit (a közönség Dani babának nevezte) érte el 1928-ban, amikor az Amszterdamban megrendezett Olimpián női tőrvívásban hatodik helyezést ért el. Hatalmas büszkeség volt, hogy a labdarúgó csapat 1943-ban a KÖLASZ bajnokságban, Kecskemét, Csongrád, Szentes és Kiskunfélegyháza csapatai mellett, a dobogó harmadik helyére állhatott fel. Molnár Lajos biztosan nem haragudna, hogy az általa megépített értékeket felszámolták, hiszen az akkori Liget utcai sportpályán, mára egy korszerű középiskola épült. Az új sporttelep építése 1973-ban kezdődött az Érparton, melyben kiemelkedő segítséget nyújtott Petróczki Károly gyárigazgató és a gyár teljes kollektívája, a megyei és a helyi Tanács vezetése és a Kunszentmártonban tevékenykedő sportolói gárda. A labdarúgók az új sporttelepet 1975-ben vették birtokukba. Óriási veszteség érte városunkat, mikor első elnökünk Molnár Lajos 1972. június 5-én elhunyt. Együtt kísértük utolsó útjára 1972. június 9-én. Kérésének megfelelően hat labdarúgó vitte végső nyughelyére, a Kunszentmártoni Felső-temető sírkertjében. Megszámlálhatatlan sportoló és sportbarát kísérte utolsó útjára. Molnár Lajos emlékét örökké szívünkben őrizzük.”
Boldog István országgyűlési képviselő is köszöntötte a rendezvényre meghívottakat és beszédében kiemelte a tradíciók fontosságát az emberek életében. Az ünnepségen jelen volt Mravik Gusztáv, a Magyar Olimpiai Bizottság tagja, valamint Molnár Lajos lánya, dr. Molnár Éva is, aki beszédében hálásan köszönte meg édesapja munkásságának elismerését.
Az emlékező, köszöntő beszédeket követően az emléktábla felszentelésére került sor Kalaman János plébániai kormányzó és dr. Janes Zoltán Zákányszék plébánosa közreműködésével. A rendezvény fényét emelte a Vivace kórus, eufóriumon közreműködött Kiss Tamás. Jusztin Boglárka, a Kunszentmártoni Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola végzős tanulója szavalata zárta a névadó rendezvényt.
Elnökségünk nevében köszönöm vendégeinknek, hogy jelenlétükkel megtisztelték a névadó ünnepséget. Külön köszönet
Veres Istvánnak, az egyesület tiszteletbeli elnökének, az ötlet megalkotójának és kivitelezőjének, aki az elnökségünk tagjaival kiemelkedő munkát végezve összefogta a rendezvényt, mely összefogás eredménye, hogy mára az Érparti Sporttelep a Molnár Lajos Sporttelep nevet viseli.

Végezetül tisztelegjünk azzal a Márai Sándor idézettel Molnár Lajos emléke előtt, melyet Veres István megemlékezése végén idézett:

„Amikor elmentél kialudt egy csillag,
Az angyalok a mennyországba hívtak.
De sajnos itt lent elvesztettünk Téged,
A legtisztább angyalát földnek és az égnek!

Varga Lajos
a Kunszentmártoni Torna Egylet elnöke

A névadó ünnepség képei az alábbi linken megtekinthetőek!

A hozzászólások nem engedélyezettek!