Az I. Világháború geográfus szemmel

Az I. Világháború geográfus szemmel

Mi és a világ – KÉSZ-Esték előadás sorozatában Dr. Nagy Miklós Mihály a hadtudomány kandidátusa, geográfus a Helytörténeti Múzeum Látványtárában tartott előadást az I. világháborúról egy nem megszokott szemszögből elemezve az eddigi ismereteket. A nagy háború geopolitikáját értelmezte az európai majd a többi földrész országainak tekintetében, vizsgálva azok földrajzi helyzetét és az abból adódó törvényszerűségeket.

A háború időtartama nézetei szerint 1912 és 1924 közé tehető, azaz a balkáni háborúk kezdetétől a Fiumei Köztársaság felszámolásáig. Térképek alapján mutatta be a megjelölt időszakban, hogy a geopolitikai erővonalak hogyan változtak, kereszteződtek, hogyan történt az államok térbeli átrendeződése, majd visszarendeződése, igaz soha nem az eredeti állapotba.  

A háború regionális és globális konfliktus is volt egyben. A britek és a németek harcának fő hadszíntere Európa volt, de csatlakoztak például a latin-amerikai államok is, végül 27 állam vett részt a háborúban. Az antant és a központi hatalmak erőviszonyát számokkal is bemutatta, mely átláthatóvá tette a háború kimenetelét. Végül egy fogalomzavar is tisztázásra került, a leghelyesebb a Köztes-Európa (Zwischeneuropa)- melynek Magyarország is része - elnevezés a Kelet-Közép-, vagy Kelet-Európa helyett.

Köszönet Dr. Nagy Miklós Mihály úrnak, a korszak kiváló szakértőjének a nagyszerű előadásért.

Czakó Gabriella

DSC_6823

DSC_6827

A hozzászólások nem engedélyezettek!