Kirándulás Lengyelországba

Kirándulás Lengyelországba

Április közepén 17 szerencsés tanuló vett részt egy öt napos lengyelországi kiránduláson Csollákné Apatóczki Etelka és Csík János tanárok kíséretében.
Testvérvárosunkban, Stryszawában jártunk és kirándultunk a környéken. Stryszawa Lengyelország déli részén, a Beszkidek egyik völgyében, Krakkó közelében található. A táj gyönyörű, a természet már ébredezik, de a hegyek csúcsai még hóval borítottak.
Vendéglátóink felkészülten vártak és tartózkodásunk ideje alatt végig nagyon kedvesen elláttak bennünket minden földi jóval. Nagyon változatos programokat szerveztek. Megnéztük Krakkó nevezetességeit, sétáltunk a városban, megsütöttük a jellegzetes krakkói perecet, az obwarzanek-et, ami mindenkinek nagyon ízlett. Helyi kézműves házban megcsodáltuk az ott készített fajátékokat, sőt mi is festhettünk magunknak egy-egy madárkát, vagy lovacskát. Meglátogattuk II. János Pál pápa szülőházát és a múzeumban végig kísérhettük életútját. Nagy élmény volt Zakopane, a gyönyörű hegyi üdülőváros. Felvonóval mentünk fel az egyik csúcsra, ahonnan pazar kilátás nyílt a lengyel Tátrára, sőt a szlovák oldal csúcsaira is, hiszen ragyogó napsütéses tiszta időnk volt. Vasárnap az indulás előtt még felmentünk a nemrég épült stryszawai kilátóhoz, ahonnan tiszta időben Krakkót is lehet látni. Az ottani hotel éttermében még vendégek voltunk egy üdítőre és egy fagyira, majd elbúcsúztunk az önkormányzat képviselőjétől, aki mindenkit helyi jellegzetességekkel ajándékozott meg.
Rengeteg élménnyel a tarsolyunkban indultunk haza. Meg kell még említenünk a rendkívül temperamentumos idegenvezetőnket Aliciát, akit minden gyerek a szívébe zárt.
Végül szeretnénk megköszönni városunk önkormányzatának, személy szerint Wenner-Várkonyi Attila polgármester úrnak, valamint az iskolavezetésnek, hogy számunkra ezt az utazást lehetővé tette. Vendéglátóink nagyon megdicsérték gyermekeinket, úgy érzem, méltóképpen képviselték városunk ifjú nemzedékét.

Csollákné Apatóczki Etelka

A hozzászólások nem engedélyezettek!