Anyák napi növendékhangverseny

Anyák napi növendékhangverseny

 

A zeneiskolai tanév második félévének kiemelkedő eseménye az anyák napi növendékhangverseny, amit igyekszünk minden évben a napján megünnepelni. Idén május 6-án vasárnap 17 órától a Bartók terembe vártuk az édesanyákat, nagymamákat, a kikapcsolódni vágyókat.

Sajnos kissé nehéz szavakba foglalni e koncert hangulatát, élményeit, de egy biztos: remekül sikerült és mindenki nagyszerű élményekkel távozott.

Teljesség igénye nélkül: Szinte már rendhagyó módon a kunszentmártoni “Szélkallantyú” óvodás népdalegyüttes és tánccsoport nyitotta meg a műsort, akik mindig mosolyt csalnak az arcokra, megadva így a koncert hangulatát.  Ezt követték tanszakaink kiemelkedőbb produkciói. Nagy öröm volt számunkra, hogy zeneiskolánk kihelyezett telephelyeiről is érkeztek műsorszámok, sőt először állt közönség elé a zeneovis csoport is, akik csak idén kezdtek el megismerkedni a hangszerekkel, a zeneiskolával. Ezzel szeretnénk mindenkinek jelezni, hogy igenis van értelme már óvodás korban komolyabban foglalkozni a zenetanulással. E műsorszám tett erről tanúbizonyságot. Szeretnénk hangsúlyozni, hogy számunkra nincs különbség óvoda és óvoda között, az óvodás korúak zenei nevelése a fontos!

Továbbá fontos számunkra, hogy a növendékeink gyakorolják a szereplést, ezért a délután folyamán a műsorvezető szerepet is két ifjú zeneiskolás hölgy vállalta el. A koncert kapcsán meglepetés műsorszámmal is készültünk. Egy régi hagyományt újraélesztve “cserediák” kapcsolatot igyekszünk ápolni a környező zeneiskolákkal, miszerint más művészeti iskolák növendékeit hívunk meg vendégszerepelni. A túrkevei Egressy Béni Zeneiskolából érkezett hozzánk Kereszti Édua és Kereszti Villő, akik zongora és furulya tudásukat mutatták be a kunszentmártoni közönségnek, innen is köszönjük nekik és szüleiknek, hogy elfogadták meghívásunkat! Koncertünk zárásaként Kovács Kati: “Úgy szeretném meghálálni” című slágere csendült fel a szolfézs csoportok előadásában, melyet a tanárok kísértek.

Ezen az eseményen igyekeztünk megragadni az alkalmat, hogy a zene nyelvén köszönetet mondhassunk a szülőknek, elsősorban az anyukáknak a kitartó segítségért, hiszen tenni akaró szülők és gyerekek nélkül nem tudnánk fennmaradni. Mint minden tanévben, idén is hatalmas tervekkel kezdtük meg és végezzük is munkánkat a Zeneiskolában! Vannak rövid és hosszútávú terveink. Az egyik ilyen a Zeneiskola nyílászáróinak cseréje, ami a kiadásaink csökkentése szempontjából nagyon fontos lenne. Ebben a projektünkben nagy segítséget nyújtott az Önkormányzat támogatása, amit ezúton is köszönünk szépen. Másik nagy tervünk egy koncertzongora vásárlása, ami minden tanszak előmenetelének segítségére lenne, de főleg az utóbbi időben népes billentyűs tanszak növendékei élvezhetnék jótékony hatását. A harmadik, és persze nem utolsó tervünk egy viszonylag nagyobb méretű kültéri színpad felállítása a Zeneiskola udvarán, melyhez kaptunk már segítséget a Városgondnokság embereitől, amit szintén nagyon köszönünk, de ahhoz, hogy a vázból igazi színpadot tudjunk varázsolni, több köbméter fa szükséges. Alapítványi Iskola lévén az Önök segítsége nagyon fontos a számunkra! A koncert óta befolyt támogatásokat ezúton is nagyon köszönjük!

 

Kodály Zoltán szavaival élve: “Kultúrát nem lehet örökölni. Az elődök kultúrája egykettőre elpárolog, ha minden nemzedék újra meg újra meg nem szerzi magának. “

Június 13-án 17 órakor kezdődő Tanévzáró ünnepséggel elbúcsúzunk a 2017/18-as tanévtől, amit már idén is Zeneiskola udvarán fogunk megrendezni.

 

Cseh-Niczky Nikolett és Varga Ákos

A hangverseny képei az alábbi linken megtekinthetőek. 

A hozzászólások nem engedélyezettek!