Mi és a világ – KÉSZ-esték

Mi és a világ – KÉSZ-esték

80 éve alakult meg a Kunszentmártoni Katolikus Földműves Legényegylet Ifj. Benke Tibor előadását hallgathatta meg a nagyszámú közönség a Gazdakörben május 4-én a KALOT kunszentmártoni működéséről. A korábbi XVIII. évfolyam 8. lapszámában már részletes ismertetését adtuk az egylet életének, most csak a legfőbb mozzanatokat idézzük fel. Az 1937 és 1946 között működő, ifjú gazdálkodókat tömörítő egyesület meghatározó szerepet játszott a település életében. Gazdálkodást segítő tanfolyamokat szervezett, részt
vett zarándoklatokon. A kulturális életet is felpezsdítette a bálokat színesítő színi előadásaival, jótékonysági rendezvényekkel a szegényeket segítette. Bár egyházi felügyelettel – a mindenkori káplán vezetése alatt –, de önállóan végezték tevékenységüket a fiatalok. Sajnos a háború és az utána bekövetkezett politikai változások véget vetettek a kiváló egyesületi életnek.
Kevés dokumentum maradt hátra a szűk 10 évről: jegyzőkönyvek, néhány fénykép, az egykori zászló. Hála Istennek, egy korabeli tagsági könyvet megőrzött a Kocsis család, és az előadás után át is adta az előadónak. Köszönet érte.
Dr. Barna Gábor hozzászólásában figyelmeztetett, hogy figyeljünk jobban múltunk apró tárgyaira, emlékeire. Kérte, hogy a hagyatékok felszámolásakor még egy papírfecnit se dobjunk ki. Szóljunk a Helytörténeti Múzeum munkatársainak, akik készséggel átnézik a régi leveleket, fényképeket, számlákat, iratokat, és az arra érdemeseket kutatási célra elszállítják a múzeumba. Ezzel is kifejezhetjük megbecsülésünket felmenőink, őseink iránt, kegyelettel megőrizhetjük emléküket.
Benke Tibor tanulmánya a közeljövőben könyv formájában is elérhető lesz. A megvalósításhoz várjuk az előfizetők jelentkezését. Kérem, figyeljék későbbi felhívásunkat.

tbm

DSC_7221

A hozzászólások nem engedélyezettek!