ÉLETUTAK – Réz László

ÉLETUTAK

Ezzel a címmel indított sorozatot a KÉSZ kunszentmártoni csoportja, hogy bemutassa azokat az embereket, akiknek élete példaként állítható a város minden lakója elé. A megszólítottak tanúságot tesznek arról, hogy szeretettel, hittel, kitartással, humorral legyőzhetőek a nehézségek, minden nehéz helyzetből van kiút, csak bízni kell.

Május 23-án, 84. születésnapjának előestéjén beszélgettünk Réz Lászlóval, városunk első szabadon választott polgármesterével életéről, pályájáról. A Gazdakörben meghitt légkörben teljes nyíltsággal, őszinteséggel tárta fel Laci bácsi hosszú életének örömeit és nehéz időszakait is. A kuláklistára került család – 40 holdon gazdálkodtak! – gyermeke csak sok év múltán, levelező tagozaton végezhette el az egyetemet, miközben sokfelé dolgozott fizikai munkásként. Mindvégig hű maradt elveihez, családjához. Nem háborgott, szívós munkával biztosította családjának a megélhetést. Segítette ebben alapvetően derűs természete, valamint a gondviselésbe vetett bizalma. Később volt termelőszövetkezeti vezető gépészmérnök, tanított a helyi szakmunkásképzőben, majd a rendszerváltozás után az új képviselő-testület a város első emberének, polgármesternek választotta. Igyekezett mindenkivel békés, jó viszonyt kialakítani. Előmozdította az új beruházásokat: többek között a telefonhálózat bővítését, a gázvezeték kiépítését, utak felújítását, a szakrendelő bővítését. Az ő nevéhez fűződik a Kungyalutól Martfűig kiépített közút, aminek segítségével a korábbinál sokkal gyorsabban el lehet jutni Szolnokra. Sokat támadták ezért, de az idő őt igazolta. Békés, konfliktuskerülő természetének köszönhetően nem vett tudomást az alaptalan, méltatlan támadásokról, szerényen, becsülettel tette a dolgát. Pedig a nehézségek őt sem kímélték: gyors lefolyású betegségben elvesztette előbb gyermekei édesanyját, majd polgármestersége alatti hű társát, segítőjét,
akivel a német Teterow (ejtsd: téteró) városával és Csíkszentmártonnal kiépített testvérvárosi kapcsolat alapjait tette le.

Istenbe vetett hite, gyermekeinek, unokáinak szeretete átsegítette a fájdalmakon. Ma, aktív nyugdíjasként fáradhatatlanul gazdálkodik a régi Réz-tanyán, gondozza gyümölcsösét, amiből nemcsak családjának, hanem jó ismerőseinek, barátainak is jut bőséggel. Születésnapja alkalmából a Tiszazugi Zenei Fesztiválra emlékezve – ez is az ő  idejében indult – az ELTE Bartók Béla Énekkara és Egyetemi Koncertzenekara ünnepi hangfelvételével, CD-jével köszöntöttük vendégünket. Adjon neki a jó Isten egészségben, békességben megélt éveket, hogy láthassa büszkeségének, Bence unokájának révbe érését is.

tbm

DSC_8644

A hozzászólások nem engedélyezettek!