Múzeumok Éjszakája

Múzeumok Éjszakája

Június. Múzeumok Éjszakája. A Kunszentmártoni Helytörténeti Múzeum lelkes munkatársainak ötletei valósultak meg újra. Ez egy óriási csapatmunka hittel és azzal a ki nem mondott, de gondolatban megfogalmazott ténnyel, miszerint a cél megugrani az előző évi mércét. Tanúsíthatom, nem csupán megugorják, de azt túl is szárnyalva kapnak erőt a folytatásra. Ebben az évben a már korábban megnyitott Ez sör! című időszaki kiállítás az a középpont, mely köré építkeztek. Hogyan is jutott el az intézmény a majd ezer fős látogatottsághoz, az igazgató-helyettessel, Hegedűs Krisztiánnal készült interjúban többek között erre is választ kapunk.

- A Múzeumok Éjszakája Kunszentmárton városi rendezvényévé fejlődött, a nyár első kulturális eseményévé vált.
- Ez egy 2003 óta tartó országos rendezvény, melyen mi 2007 óta veszünk részt, szinte az elejétől kezdve. A helyi program az országos rendezvénnyel együtt fejlődött. Évek óta kiemelt rendezvénye a múzeumnak a Múzeumok Éjszakája, melyet valóban mindig hónapok szorgos munkája előz meg. Az első rendezvény még családis hangulatban telt, 2009-ben már 50-100 főt is elérte a látogatottság. A múzeum 2009 és 2011 közötti felújítási időszaka megteremtette azt az infrastrukturális hátteret, mellyel az elmúlt évekhez hasonló látogatottságú rendezvényt tudunk megvalósítani.

- Mi alapján választjátok meg a fő irányvonalát egy-egy éjszakának?
- Minden évben kísérletezünk, mindig egy adott tematikára épül, és igyekszünk túllépni a hagyományos múzeumi kereteket. Foglalkoztunk már a betyár - és polgári világgal, a sörös témával, a börtönélettel, melyeket kutatások alapoznak meg, és kapcsolódnak városunk történetéhez. Országos szinten 2018-ban a családok állnak a középpontban, melyet valamilyen szinten mi is igyekeztünk beleépíteni a programjaink közé. Idén a magyar sörtörténetről szóló időszaki kiállításunk adta az alapot, melyre építkeztünk. Volt élő történelem, amatőr színészek előadásában elevenedett meg egy-egy epizód a város illetve a sörház történetéből, amely természetesen levéltári adatokon és forrásokon alapszik. Molnár Róbert sörkóstolóval egybekötött előadása a házi sörfőzésről mindenkit lenyűgözött. Az este folyamán családi vetélkedőkre is sor került sok érdekes és izgalmas feladattal. Az InFusion Trio élő koncertje megalapozta az este hangulatát. Összességében a tematikáról elmondható, hogy helyi alapra épül, de kibővítve. A célközönség mindenképpen a kunszentmártoni lakosság, de évről évre igyekszünk szélesíteni a látogatók körét.

- Mennyi munka van egy rendezvény megszervezése mögött?
- Ahogyan véget ér a Múzeumok éjszakája, már összeülünk és átbeszéljük a következő évi terveket. Nagy gárda van mögöttünk, akikkel együtt már
készülünk a 2019-es év nyarának első nyári rendezvényére, a Múzeumok Éjszakájára.

Deák Júlia a gyermekeivel vett részt a rendezvényen. „Az éjszakának fesztiválhangulata van, de családias, szinte mindenki ismer mindenkit. Nagyon tetszett a Ludas Matyi előadás. A népi játszótéren együtt játszottunk, nevettünk, estünk-keltünk. Egy igényesen és maximális szakételemmel megszervezett program.”

Hegedűs Éva így összegzi az éjszakát: „Harmadik éve vállaltam el örömmel a Múzeumok éjszakája rendezvénysorozat levezetését. Az estébe nyúló program egy különleges alkalom arra, hogy az ember kibújjon a bőréből, és egy képzeletbeli világba vagy történelmi korba csöppenve új élményekkel gazdagodjon. Különösen kedves volt számomra a tavalyi, 1920-as évek bárhangulatát megidéző miliő, amivel leginkább azonosulni tudtam. Az ilyen rendezvényekkel szerintem a múzeum azokat a határokat feszegeti, melyekre nagyon sokáig nem volt példa. A látogatók újra felfedezhetik a történelem igazi csodáit, sőt, interaktív formában ők maguk is részesei lehetnek. Az utóbbi hónapokban sajnos kevesebb időt töltöttem a városban, ezért nagy öröm volt visszatérni, és újra azok között az emberek között lenni, akikkel korábban napi, heti rendszerességgel találkoztam. Jól esett, hogy ők sem feledkeztek meg rólam, és régi ismerősként, barátként üdvözöltek. Kíváncsian várom a folytatást.”

A Helytörténeti Múzeum 2016-os rendezvényére megkapta az Országos Nívódíjat az Újítóké a jövő kategóriában. Kívánunk sok ötletet a további tartalmas rendezvényeik megvalósításához. A múzeum örömmel várja a látogatókat szeptemberben egy őszi estre a múzeumkertbe, melynek alapját a hagyományok adják.

Herczeg Renáta

36121279_1863791533660494_1285480524827066368_o____ 36124300_1863792940327020_1046824490861854720_o

A hozzászólások nem engedélyezettek!