Szent Márton útján jártunk

Szent Márton útján jártunk

Bizonyára sokan emlékeznek még a 2016-os évre, amikor programsorozattal ünnepeltük védőszentünk, Szent Márton születésének 1700. évfordulóját. Egyik kiemelt eseménye volt az az ünnepség, melynek keretében megnyílt az alföldi Szent Márton Zarándokút. A plébánia látogatóközpontjában az ünnepelt szent Európa szerte ismert kulturális emlékeiből nyílt fotókiállítás. A templom előtti téren jeles vendégek jelenlétében vehették át a zarándokútvonal 18 településének polgármesterei, lelkészei az erre az alkalomra elkészült zarándokbélyegzőket. Az útvonal már az előző évben elkészült, a zarándokjelzés a fehér alapon piros színnel felfestett St M, azaz Szent Márton. A kezdeményező, Hegedűsné Hermann Klára, a megyei Természetjáró Egyesület vezetője 2014-ben ötletével felkereste a Szent Márton Plébániát, ahol az akkori plébános, Kövesdy Zsolt támogatásáról biztosította. Dr. Barna Gábor azonnal bele látta egy jövőbeni zarándokút lehetőségét, hiszen az alföldi Szent Márton Zarándokút a Jász-Nagykun-Szolnok megyei Kunszentmártont és Tiszapüspökit köti össze, ahol a római katolikus templomokat Szent Márton tiszteletére szentelték fel.
A plébánia épületében található Szent Márton Látogatóközpont és Információs Pont adott helyet a zarándokúttal kapcsolatos teendők ellátására, népszerűsítésére. Az iroda, melyet a Szent Márton Alapítvány üzemeltet, kiállításokat rendez, olyan kiadványokat, könyveket kínál, melyek helyi szerzők művei vagy Kunszentmártont és környékét mutatják be. Az alapítvány az önkormányzattal kötött együttműködési szerződés keretében végzi ezt a közcélú feladatot, hogy munkájával hozzájáruljon a város és környéke turisztikai programjának segítéséhez. Önálló, nyilvános facebook oldal szolgálja a folyamatos tájékoztatást. Mint a látogatóközpont munkatársai, Veres Csilla és jómagam 2017 nyarán elhatároztuk, hogy kerékpárral végig járjuk a felfestett útvonalat, hogy kellő ismerettel rendelkezzünk annak bemutatására, ajánlására. Hetente indultunk kerékpárral egy-egy útszakasz megtételére, melynek során összegyűjtöttük tapasztalataikat, fotókat készítettünk. Igazi, részletes térkép még nem készült az útról, így számítógép segítségével készített térképpel indultunk el minden alkalommal, hogy a zarándokjelzéseket követve leegyeztessük az útvonalat, melyet bejelöltünk a térképeken. A munkán túl óriási élményt nyújtott számunkra a heti egy napos kirándulás. Bejártuk a Tiszazug településeit kőrbefogó izgalmasabbnál izgalmasabb természeti környezetet: a Körös és a Tisza folyó gátjait, tikkasztó határdűlőket, hűsítő erdősávokat, rácsodálkoztunk a rétek és legelők színpompás védett virágaira, növényeire, állatvilágára. Minden kiránduláson volt alkalomunk arra is, hogy ha csak rövid időre is, de a települések egy-egy érdekes látnivalóival is ismerkedhessünk.
A 2018. augusztus 14-én nyílt kiállításon az előző egy év összegyűjtött fotóinak válogatásából, az elkészült térképekből és más hasznos kiadványokból készítettünk egy bemutatót, hogy a látogatóközpontba érkezőknek, valamint a számítógép segítségével távolabbi vidékek természetjáróinak is jó szívvel ajánlhassuk ezt az igazán változatos alföldi tájat. Az eseményt dr. Barna Gábor, a zarándokút megismertetését és népszerűsítését igazán a szívén viselő professzor nyitotta meg, aki elmondta mindazokat az eseményeket, eredményeket, amelyek az út megnyitása óta történtek. A legnagyobb siker, hogy az útvonal része lett az Európai Szent Márton Zarándok és Kulturális útvonalnak. Bejelentette, hogy készül az általa írt útikönyv is, amely más kiadványokhoz hasonlóan részletes információkkal látja el a kirándulni szerető, zarándokolni kívánó embereket. Ehhez azonban neki is és a látogatóközpont munkatársainak is folyamatosan dolgozni kell azon, hogy begyűjtsék az eddig még nem ismert látnivalókat, kulturális, természeti, vallási értékeket. Reméljük, hogy a 2019-ben újratelepítésének 300. évfordulóját ünneplő Kunszentmártonnak a Szent Márton Látogatóközpont is elősegítheti az ünnepi események rangjának, fényének emelését.

Kovácsné Szabó Katalin

002 (5) 003 (5)

018 (4)

A hozzászólások nem engedélyezettek!