Márton napi ünnepi képviselő-testületi ülés

Márton napi ünnepi képviselő-testületi ülés

 

Kunszentmárton Város Önkormányzata ünnepi képviselő-testületi ülést tartott Szent Márton nap alkalmából a Bartók Béla teremben 2018. november 9-én. Kunszentmárton városának névadója és patrónusa Szent Márton. Minden év november első felében, Márton-nap köré font rendezvényeinkkel és ünnepségünkkel emlékezünk meg a középkor egyik legnépszerűbb védőszentjéről.

DSC_3800

Ünnepi beszédet mondott Wenner-Várkonyi Attila polgármester, Szent Márton követendő példát állított cselekedeteivel a jövő nemzedékének. „Életével, cselekedetével, személyes példamutatásával megvilágosodásától haláláig a szegényeket, a nincsteleneket, a rászorulókat, a kitaszítottakat óvta, védte, segítette. A nép atyaként tisztelte és szerette őt, aki úgy élt köztük, mint a legszegényebbek. Csak békességet teremteni, segíteni akart mindenütt, aki méltán nyerte el a csodatevés képességét. Ha arra volt szükség Márton tudott keménykezű is lenni, ha a hit tisztasága került veszélybe. Ha pogány szokások akadályozták az evangélium terjedését, teljes odaadással harcolt a hitért. Minden tevékenységében apostoli céljai irányították, a rábízottak üdvössége és az igaz tanítás. Mártont a hívek úgy fogadták emlékezetükbe, mint irgalmas szamaritánust, ki a koldusnak utolsó ruhadarabját is odaadja, s, mint a jó pásztor ragyogó példáját, aki a legszorongatóbb helyzetekben is a felebaráti és az isten iránti szeretetet tette életének vezérlő elvévé.”

DSC_3809

Cseh-Niczky Nikolett, a Kunszentmártoni Alapfokú Iskola, a Zeneiskola művésztanára felemelő énekével tette emlékezetessé az ünnepséget, melyet követően ünnepélyes keretek között megtörtént Jászapáti és Kunszentmárton testvér települési együttműködésének aláírása. A törökdúlás során elnéptelenedett és hosszú ideig lakatlan Szent Mártoni pusztát újra benépesítették régi kifejezéssel élve megszállták a Jászapátiból és más jász községekből kirajzott földművelő emberek. Azóta – minden nehézség ellenére – folyamatos városunk élete. Farkas Ferenc Jászapáti és Wenner-Várkonyi Attila városunk polgármestere is bízik abban, hogy a megkötött megállapodás a jövőben a települések javát szolgálja.

DSC_3840

A két település hosszú évek óta jó kapcsolatot ápol, mely Józsa László aktív közreműködésének is köszönhető. Városunk díszpolgára beszédében megemlékezett Kunszentmárton és Jászapáti kapcsolatának kezdetéről, és visszarepítette a közönséget majd ötven évvel ezelőttre.

Laci bácsi 1969-ben kezdeményezte a kapcsolatfelvételt Jászapáti városával az akkori kunszentmártoni városvezetés felé, mely pozitív fogadtatásra is talált, így Kunszentmárton 1719-es újratelepítésének 250. évfordulót méltó módon ünnepelte a két város. Szikszai Gábor tanár úr, az ötven évvel ezelőtti Jászapáti küldöttség vezetője ünnepi beszédét az akkor szokásos formáktól eltérően a következővel indította „Testvéri szeretettel köszöntöm Kunszentmárton népét és lakosságát.” Ez a kapcsolat azóta is folyamatos és aktív.

A következő évben, 2019-ben fontos eseményre emlékezünk: Kunszentmárton újratelepítésének 300 éves évfordulóját ünnepeljük. Az évforduló meghatározó esemény a város lakói, az innen elszármazottak, illetve a településhez kötődő személyek számára, csakúgy mint Jászapáti városa számára is.

A városban önzetlenül tevékenykedő polgárok, közösségek polgármesteri elismerésben részesültek: Papp Ágnes az Alapfokú Művészeti Iskola, a Zeneiskola művésztanára, Hanga Pál a Kunszentmártoni Fúvószenekar oszlopos tagja, Kovácsné Szabó Katalin a Szent Márton Plébánia munkatársa, Balla Tibor népzenész, Ország László népi iparművész, Zsigmond Ferenc balettművész és dr. Barna Gábor néprajzkutató.

Kunszentmárton Város Képviselő Testülete által alapított „Pro communitate urbis Díjat ebben az évben a Kunszentmártoni Gyűjtőklubnak és a Szent Márton Társulatnak adományozza.

DSC_3880

A Kunszentmártoni Gyűjtőklub Szabó Tamás vezetésével 2003-ban alakult. A mára 15 tagot számláló csoport nem csak a kunszentmártoni lakosokat, hanem a tiszazugi településekről is összefogja a gyűjtés szerelmeseit. Egy szép gyűjtemény létrehozása, szinte egy komoly alkotófolyamattal is felér.

A csoport először 2005-ben az „Életünket és Vérünket” című I. Világháborús kiállítással jelent meg a nyilvánosság előtt. A Vörös Kereszt felkérésére rendeztek bemutatókat Szolnokon, Túrkevén és Karcagon. 2011 óta minden évben sikeresen bonyolítják az Országos Hobbi Börzét és folyamatosan bemutatják válogatásaikat magánygyűjteményeikből. A városi rendezvényeken aktívan részt vesznek, ahol az érdeklődőkkel megismertetik kincseiket: részt vettek az „Aratóversenyen”, valamint további kiállításaikon bemutatták a „Tiszazug kincseit”, a „Régi idők pénzeit” és elkalandoztak a 80-as, 90-es évek emlékei között is. 2016-ban a Szent István Nappal összekötött Magyarok Kenyere ünnepén majd egy évvel később az I. Kun Ünnep budapesti rendezvényén emlékezetes bemutatóval jelentek meg. Őrzik múltunk emlékeit, örömmel adják át tudásukat, hagyományaikat. Havonta tartanak összejöveteleket, amelyen egymással és a fiatalabb tagokkal osztják meg tapasztalataikat. Szenvedélyesen kutatnak régi értékek után, ezeket tematizálják, rendszerezik. Áldozatos, értékteremtő alkotó munkájukkal, gyűjteményeikkel korokat, embereket idéznek. Kötődnek tárgyaikhoz, igazi vérbeli gyűjtők, akik nem tudnak ellenállni a szerzés örömének, hiszen életformává vált számukra ez a szenvedély. Kötelezőnek tartják, hogy minél többet tudjanak kollekcióik minden egyes darabjáról. Újabb és újabb ismeretek megszerzésére törekszenek, ami már a tudás szenvedélyét is eredményezi. A közösségért végzett gyűjtőszenvedéllyel áthatott hűséges munkálkodását köszöni meg Kunszentmárton Város vezetése a „Pro communitate urbis Díjjal”.

DSC_3895

A Szent Márton Társulat 5 éves jubileumi évfordulójához érkezett. Működése kiemelkedő az amatőr színjátszás terén. Több száz egész estét betöltő előadást, bemutatót tartottak.

Faragó Sándor a társulat vezetője, 2012 őszén felkereste a városban élő színházat szerető és színházat létrehozni vágyó embereket, azzal a szándékkal, hogy egy nagyszabású zenés produkciót -  a „Légy jó mindhalálig musicalt”—mutassák be. Fontosnak tartotta, hogy a településen olyan közösség jöjjön létre, ahol nem a társadalmi helyzetben betöltött szerep a lényeges, hanem az, hogy mindenki egyformán fontos tagjává váljon egy társulatnak. Természetesen mindenki igent mondott a felkérésre és hatalmas lelkesedéssel kezdtek bele a felkészülésbe.

A nagyszerű teljesítmény mögött rengeteg munka, több estét átölelő gyakorlás van. Minden évben két színdarabot visznek színpadra, leginkább musicaleket. Előadtak megható történeteket, mint például az Isten pénze, a Ne feledd a neved – Jana musicalait. De szerepeltek a repertoárban vidám hangvételű feldolgozások is, mint a Szép nyári nap, az Emlékek, barátság, szerelem – dalba mártott történet, a nagy sikerű Mamma Mia! musicalkoncert élőzenével, a Csoportterápia musicalcomedi, és legutóbb az Anconai szerelmesek dalokkal tűzdelt története. Operett gála előadásaikkal gyakran színesítik a városi rendezvényeket és vállalnak fellépéseket más településeken is.

Valamit elindítottak annak idején, amiről akkor még nem is sejtették, hogy mennyi mindent tartogat a város számára. Előadásaikat a közönség részéről mindig nagy várakozás előzi meg.

Kunszentmárton város vezetése a „Pro communitate urbis Díjjal” azt az értéket teremtő, közösséget formáló szórakoztató tevékenységet kívánja megköszönni a Szent Márton Társulatnak, amellyel a települést szolgálják és gazdagítják.

A Márton napi ünnepi képviselő-testületi ülés zárásaként a Szent Márton Társulat egy dallal köszönte meg az elismerést.

A Kunszentmártoni Szervezési, Igazgatási és Humánpolitikai Osztály munkatársai

Az ünnepi ülés képei az alábbi linken megtekinthetőek!

A hozzászólások nem engedélyezettek!