Szent Márton napi zeneünnep a Hot Jazz Banddel

Szent Márton napi zeneünnep a Hot Jazz Banddel

November van. Este. Szent Márton nap előestéje. Az utcák kihaltak, az emberek már nem mozognak, behúzódtak a jó meleg szobákba. Néhány fekete árnyék mozdul, cipősarkak kopognak a járdán. A Mátyás király utcába fordulva a magas gesztenyefák, mint őrtornyok vigyázzák az alattuk elhaladókat. Egyre sűrűbbek a cipőkopogások, halk suttogások. Az utca közepén, talán a legsötétebb helyen, a fatörzsek és ágak közül fény szűrődik ki. A Bartók Béla Terem díszkivilágítása az udvarán lévő márványtömbökön táncol, az arany betűk szinte sütnek. Az épület magas, fehér falai sugároznak. Az élénksárga és sápadt- piros ablaküvegek világítanak. Életre keltek. Szavak nélkül is hívogatnak, feladatuk van, adni akarnak. A fény-ruhába öltöztetett kultúra szentély ünnepelni hív. A fényesre koptatott lépcsőn felérve lenyomjuk a hatalmas kilincset, melyet már oly sokszor kíváncsisággal vagy éppen várakozással telve megragadtunk. Széles, íves fogantyúja lágyan simul a tenyerünkbe, hatalmas kattanással lenyomjuk, és a nagy faajtó megmozdul. Kitárul előttünk egy másik világ, egy varázs.
November van. Este. Szent Márton napi muzsika, hagyományosan a Kunszentmárton Kultúrájáért Alapítvány szervezésében. A terem zsúfolásig telve, a karzaton is kíváncsi tekintetetek. Régi ismerősök, akik helyből vagy éppen vidékről jöttek, hogy most újra átélhessék azt a csodát, melyet a nyári zenei fesztiválok hangversenyein és a korábbi Szent Márton esti koncerteken megtapasztalhattak nézőként vagy közreműködőként. Hazajöttek kedves vendégeink is, a Liszt-díjas cimbalomművész, Szakály Ágnes, a Jászai Mari-díjas, érdemes művész színésznő, Felföldi Anikó, a Liszt-díjas érdemes és kiváló művész karmester, Kovács László, s hazajöttek az ELTE Bartók Béla Énekkarának tagjai, a Tiszazugi Zenei Fesztiválok fesztiválkórusának képviselői is. Igen, ők ide már hazajöttek, hogy ez alkalommal is velünk együtt ünnepelhessenek, hogy velünk együtt éljék át a lelkünket átlényegítő, ünneplőbe öltöztető muzsika szépségeit.
Alapítónk, dr. Tóth Mária, Kunszentmárton díszpolgára, az est főszervezője és háziasszonya köszöntője után felkonferálja a mindenki által várt zenekart. Forró est vár ránk, színpadon a hazai jazz-zenekarok közül elsőként a legmagasabb állami kitüntetésben, a Kossuth-díjban részesült Hot Jazz Bandet. Megszólalnak a korai jazz és a két világháború közötti magyar könnyűzenei termés legfülbemászóbb dallamai, a Karády, Kabos, Jávor, Latabár filmek zenéi, betétdalai. A zenekar virtuózmód játszik, alapító-vezetője, Bényei Tamás a kor hangulatát hűen visszatükröző, különleges, a régi gramofonlemezeken hallható énekstílusával, trombita- és bendzsószólóival megidéz egy különös világot, szellemes konferanszaival pillanatképeket varázsol elénk az egyes szerzemények keletkezéséről, azok előadóiról, a felelevenített időszak miliőjéről. A művészek örömjátéka, önfeledt szórakoztatása, magával ragadó előadásmódja felforrósítja a közönséget, a közös éneklés eggyé olvasztja a Bartók Béla Termet. A meglepetésvendég: Kovács Lászlózongorán brillírozva színezi a zenét, emeli tovább a nagyszerű est pompázatos fényét.
Vastaps, ráadás, vastaps, ráadás. Boldogság a szívekben. Ajándékátadás a művészeknek alapítványunktól, a köszönet kifejezése szép szavakban és ugyancsak ajándékkal Wenner-Várkonyi Attila polgármestertől. 

Ajándék volt ez az este. Kaptuk. A művészek jöttek, játszottak, varázsport fújtak a közönségre. Adtak. Adtak magukból, magukat. Elvarázsoltak bennünket, csodát műveltek hangszereikkel, hangjukkal. Profizmusukkal. Lelkükkel. Köszönjük nekik, s köszönjük a nagyszerű közönségnek, hogy együtt ünnepelhettünk.

S Külön köszönetet mondunk támogatóinknak: Benke Tiborné (vállalkozó), Betűmester Könyvesbolt, ELTE Alapítvány (Budapest), dr. Fazekas Margit (képviselő), Iglódi Kft., Imrei István (tanácsnok, vállalkozó), Kotschy Bt. (Törökbálint), Magyaros Étterem, Mészárosné Garáz Annamária (vállalkozó), László Béla (vállalkozó) Mucsi Ferenc (fazekas-keramikus), Rocsa János (vállalkozó), Sárközi György (képviselő, cukrászmester), Szaszkó Pékség, Talmácsi József (cukrászmester), valamint mindazoknak, akik személyi jövedelemadójuk 1 %-át alapítványunknak ajánlották.

Vass Zoltán
a Kunszentmárton Kultúrájáért Alapítvány
kuratóriumának elnöke

01 02 06

Fotók: Vass Zoltán

 

A hozzászólások nem engedélyezettek!